Airfryer FAQ – veelgestelde vragen over airfryers

Airfryer FAQ – de meest gestelde vragen over airfryers

Er zijn een aantal vragen over de airfryer die steeds maar terug keren. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je gewoon op zoek bent naar meer informatie over een hetelucht friteuse. Na het lezen van deze Airfryer FAQ, gevuld met veelgestelde vragen over de airfryer, weet je alles wat je moet weten over dit soort friteuse. Bovendien kan het je helpen bij het maken van een meer geïnformeerde keuze als je op zoek bent naar de beste airfryer voor jou.

Wat is een airfryer precies?

Een airfryer is een hete lucht friteuse. Waar gewone friteuses gebruik maken van vet, komt er bij een airfryer geen olie aan te pas. Hete lucht wordt gebruik om het eten te preparen. Deze hete lucht circuleert dankzij een convectiemechanisme. Hierdoor wordt het voedsel gegaard van alle zijden, zodat je nooit last hebt van koude plekjes en dergelijken. Dit is een veel gezondere manier om eten klaar te maken en je kunt diverse gerechten maken in een heteluchtfriteuse. Bovendien kun je kiezen wat je doet met je eten: frituren, grillen, bakken, braden en meer. De airfryer is al jaren in opkomst en lijkt nu op het hoogtepunt van zijn populariteit te zijn.

Voor hoeveel personen is een airfryer?

Dit verschilt per model hetelucht friteuse. Airfryers hebben een bepaalde capaciteit, aan de hand waarvan je kunt bepalen voor hoeveel personen je eten kunt prepareren. Er zijn een hoop kleinere (en veelal goedkopere) modellen die geschikt zijn voor 1 tot 2 personen. Ideaal voor een enkel persoon of een stel. Maar je kunt ook kiezen voor een model geschikt voor 3 tot 4 personen. Grote hetelucht friteuses zijn zelfs geschikt voor 5 tot 6 personen. Ideaal als je vaak voor grote gezelschappen voedsel prepareert of wanneer je huishouden bestaat uit een groot gezin.

Wat is de inhoud van een airfryer?

Ook de inhoud van een heteluchtfriteuse verschilt per model. Het zal je niet verbazen dat kleinere modellen vaak ook een kleinere inhoud hebben. Echter zijn er modellen die weinig ruimte in beslag nemen maar alsnog veel ruimte van binnen hebben. Dit kan dus variëren. Kleinere modellen kunnen een capaciteit van 0.4 kg hebben, terwijl de iets grotere modellen tussen de 0.8 tot 1 kg. Hierna volgen de XL modellen, die een capaciteit van 1 tot 1.4 kg. Tot slot zijn er de XXL modellen. Deze hebben een capaciteit van 1.4 tot 1.8 kg. Logischerwijs zijn dit de varianten die geschikt zijn voor de meeste personen. Waar je voor kiest, hangt af van je eigen behoeften.

Wat zijn de beste airfryer merken?

Airfryer FAQ - Tefal Ultimate Fry FX2020 heteluchtfriteuseWat zijn dan de beste airfryer merken? Natuurlijk zijn er persoonlijke voorkeuren. Maar er zijn een aantal merken die er, wat ons betreft, bovenuit springen. Als je één van onze Top 4 lijsten hebt bekeken, zeker wanneer het gaat om de grotere varianten, zul je gezien hebben dat de crème de la crème op het gebied van airfryers te vinden zijn bij de Nederlandse producent Philips. Niet voor niets zijn de modellen van deze producent zo populair onder consumenten. Vooral de Philips Avance modellen doen het goed. Deze Philips airfryers behoren tot de bovenste klasse op dit gebied. Vaak hebben ze een grote inhoud, kunnen ze voor vele personen eten preparen en zijn ze voorzien van veel functies. Echter zijn dit ook de meest prijzige varianten.

Er zijn nog een aantal andere varianten die het goed doen onder de consumenten. Zo zijn er de airfryers van Tefal. Dit merk werd bekend vanwege de uitstekende friteuses die ze vroeger produceerden, en ook op het gebied van hetelucht friteuses doen ze het goed. Inventum doet het goed op het gebied van kleinere en goedkopere modellen. Ze zijn dan ook terug te vinden in zowel onze Top 4 beste kleine airfryers als onze Top 4 beste goedkope heteluchtfriteuses. Princess is een divers merk met modellen in uiteenlopende segmenten, van klein tot aan groot. Tot slot zou je nog kunnen kiezen voor merken zoals Ninja en Moulinex.

Over wat voor functies en eigenschappen kan een airfryer beschikken?

Er zijn diverse eigenschappen die je in het oog kunt houden wanneer je op zoek bent naar een geschikte hete lucht friteuse. Zo kun je kiezen voor hoeveel personen het apparaat eten kan prepareren, maar je kunt ook louter de capaciteit bekijken. Daarnaast zijn er diverse functies en eigenschappen die leven gemakkelijker maken. Denk aan een geurfilter of een koude wand zodat je jezelf nooit aan het apparaat verbrandt. Soms moet je zelf elementen zoals temperatuur en tijd instellen, maar er zijn ook airfryers die voorzien zijn van automatische programma’s voor diverse soorten voedsel.

Een heteluchtfriteuse kan niet alleen gebruikt worden om eten te garen, maar sommige modellen stellen je tevens in staat eten te ontdooien. Soms worden extra’s meegeleverd zoals een grillplaat, bakvorm, spiezen of panverdeler. Ook kan het de moeite waard zijn om te checken of je de onderdelen in de vaatwasser kunt wassen. Dat scheelt weer wat werk. Tot slot is het een aanrader recensies te lezen. Als er goede resultaten gemeld worden, ben je er zeker van dat je een goede aankoop doet. Echter, je moet geen airfryer kopen als je op de klassieke manier wilt frituren met olie of vet. Moulinex en FriFri zijn goede merken waar je uit diverse modellen friteuses kunt kiezen.