Beste frituurpan Top 5

Best verkochte frituurpan - Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191 friteuseBeste frituurpan Top 5 | Een frituurpan is een onmisbaar bezit als je zelf lekkere, goudgele frietjes wilt kunnen bakken. En wie wil nou niet af en toe genieten van heerlijke frietjes bij de maaltijd, of lekkere warme snacks voor op een feestje? Hoewel hetelucht friteuses aan een opmars bezig zijn, gaat er voor veel mensen nog steeds niets boven het frituren in vet of olie. Bovendien bakken de nieuwste frituurpannen steeds zuiniger en sneller. Hier lees je welke vijf modellen in Nederland het populairst zijn voor een lekkere portie friet of heerlijke snacks, gewoon thuis.

Frituurpan of heteluchtfriteuse?

De nieuwe keukentrend heet de heteluchtfriteuse en neemt steeds vaker de plek in van de frituurpan in de keuken van veel Nederlandse huishoudens. Het is dan ook een manier om dezelfde frietjes en snacks klaar te kunnen maken, maar dan met minder vet. Ook kun je met hete lucht een grotere variatie aan gerechten maken dan met olie. In sommige hetelucht friteuses kun je zelfs vloeibare gerechten, zoals sauzen, klaarmaken. Maar het frituren duurt wel veel langer, tot twee keer de bereidingstijd van een frituurpan. Ook zijn frituurpannen een stuk voordeliger in de aanschaf.

Olie, blokkenvet of vloeibaar frituurvet?

Je bakt in een frituurpan in olie of vet, dat door verhitting (tot 190°C voor diepvries- of verse frietjes) vloeibaar wordt. Tegenwoordig heb je ook de keuze om vloeibaar frituurvet, of olie, om in te frituren. Dat is iets duurder, maar ook gezonder en handiger. Bij friteuses met een koude zone is het zelfs nodig om vloeibaar vet of olie te gebruiken. Dat komt door het verwarmingselement, wat in de pan zelf hangt. Bij blokkenvet, dat hard wordt, kan dit problemen opleveren met de verhitting, zoals oververhitting en krachtig spetteren. Gebruik altijd olie of vloeibaar vet als je frituurpan een koude zone heeft.

Bak eens wat anders dan friet!

Een frituurpan zoals de DOMO DO519FR 4,5L koop je natuurlijk vooral om heerlijke frietjes in te kunnen bakken: zowel diepvriesfrietjes als lekkere, verse, zelf gesneden aardappelfrietjes. Maar dat is niet het enige dat je met een frituurpan kunt klaarmaken. Natuurlijk zijn ze ook geschikt voor diepvriessnacks, maar daar houden de mogelijkheden niet op. Ook sommige groente-, vis- en kipgerechten kunnen gefrituurd worden. Daar hebben de meeste frituurpannen een instelbare temperatuur voor. Verschillende soorten ingrediënten hebben namelijk een verschillende bereidingstemperatuur. Weet je het niet zeker? Bij enkele modellen staan er handige pictogrammen naast de temperaturen voor de afzonderlijke soorten voedsel die je kunt frituren.

Wanneer moet je frituurvet of olie vervangen?

De olie in een frituurpan gaat meerdere keren mee, maar niet eindeloos. Niet alleen gaat te lang gebruiken ten koste van de smaak, het heeft ook gevolgen voor de gezondheid: door de achterblijvende, verbrande restanten ontstaan schadelijke stoffen. Het is moeilijk te zeggen wanneer je moet vervangen, want dat hangt af van onder andere hoe veel je per keer bakt, of je friteuse een koude zone heeft, enzovoorts. Raadpleeg de verpakking van je olie of vet, en let erop dat het vet niet bruin of stroperig wordt, en niet gaat schuimen of rook afgeven. Vervang deze meteen als dit wel het geval is.

Schoonhouden van je friteuse

Ook een schone frituurpan draagt bij aan een prettig gebruik, langere levensduur en het belangrijkste: heerlijk smakende frietjes. Het allerbeste is om het vet buiten de frituurpan te bewaren tussen het bakken door, en de binnenpan, het mandje, de deksel en eventueel de buitenkant schoon te maken met sop en warm water. Om je dit gemakkelijk te maken, zijn veel moderne frituurpannen goed uit elkaar te halen en kun je veel van de belangrijkste onderdelen in de vaatwasser doen. Zo kost het schoonhouden van de frituurpan je minimale inspanning, en heb je er langer plezier van.

Luchtjes in huis voorkomen

Het belangrijkste nadeel van een frituurpan is de geur die deze afgeeft. De lucht van vers gebakken frietjes is lekker vlak voordat je ze gaat opeten, maar niet als het dagen blijft hangen in je huis, en overal intrekt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de frituurpan in de schuur te zetten. Als je liever de friet in de keuken wilt bakken, maar wel opziet tegen de luchtjes, is er een oplossing: frituurpannen met een luchtfilter. Als je het filter tijdig vervangt, heb je met deze modellen geen last van luchtjes, maar hoef je ook niet naar de schuur te lopen voor een mandje friet.

Let op hete buitenkant en handvatten

Een frituurpan is een van de gevaarlijkere onderdelen in de keuken. Dat komt doordat er een groot volume vet of de olie in een frituurpan zit, dat ook nog eens heel heet wordt: bij het bakken van frietjes zelfs wel 190°C. Dan is het niet verwonderlijk dat ook de buitenkant van de frituurpan, net als een gewone pan op het vuur, erg heet kan worden. Niet aanraken dus, tenzij je een model hebt met koele buitenkant. Dit vermeldt de fabrikant expliciet: let er dus goed op. Ook handvatten aan de zijkant kunnen tijdens gebruik nog behoorlijk heet worden. Verplaats de frituurpan dus alleen als je deze niet gebruikt en voldoende is afgekoeld.

Een frituurpan kopen: waar moet je op letten?

Zoals je ziet, zijn er dus genoeg variaties om op te letten als je een frituurpan wilt gaan kopen. Wel of geen koude zone, wel of geen deksel, al dan niet met geurfilter of kijkvenster en een buitenkant die heet mag worden of koel moet blijven. Maar daarnaast kun je ook letten op zaken als vermogen en inhoud. Het vermogen, uitgedrukt in watt, bepaalt hoe snel de frituurpan opwarmt en hoe snel het eten klaar is. Frietpannen met een grotere inhoud kunnen meer friet of snacks tegelijk bakken en zijn dus geschikt voor meer personen.

De beste frituurpan Top 5

Door al die keuzemogelijkheden kan het je gaan duizelen bij het uitkiezen van de ideale en beste frituurpan voor jou. Zelfs als je goed op een rijtje hebt welke opties, vermogen en inhoud je wilt, is er nog genoeg de kiezen in merken en variatie. Dan kan het erg helpen om te kijken welke modellen het populairst zijn in de verkoop. Deze top 5 best verkochte frituurpannen geeft je een goed idee van welke modellen in de meeste huishoudens te vinden zijn. Het is een kleine doorsnee van de diverse mogelijkheden, zodat je er goede inspiratie kunt vinden voor de aankoop van jouw eigen frituurpan.

Beste frituurpan | 1 | Fritel Turbo SF 4571 5L

De Turbo SF 4571 5L van Fritel is een typische frituurpan waarmee je lekkere frietjes bakt voor het hele gezin. De pan heeft een inhoud van wel 5 liter en je kunt er 1.5 kg frietjes in een keer in bakken: genoeg voor tot wel 5 personen. Daar hoef je ook niet lang op te wachten, want deze friteuse is met 3.200 watt aan vermogen erg snel in het opwarmen en bakken. Bovendien is deze friteuse lekker voordelig.

Toebehoren en opties

Sta je liever niet in de schuur om frietjes te bakken? Dankzij het afneembare deksel met geurfilter geeft de Fritel Turbo SF 4571 5L veel minder luchtjes en frituurdamp af. Je kunt nog altijd goed zien of je frietjes goudgeel boven komen drijven in de olie, door het transparante kijkvenster in het deksel. Deze frituurpan heeft ook een stevig mandje om de 1.5 kg aan frietjes, die je erin kunt bakken, eruit te kunnen tillen en af te laten druipen.

Bedienings- en gebruiksgemak

Het aanzetten en instellen van de Turbo SF 4571 5L doe je met de grote en duidelijke draaiknop, op het bedieningspaneel bovenop. Daar zie je ook, aan de hand van duidelijke pictogrammen, welke temperatuur je moet gebruiken voor welke voedingsmiddelen. Een timer ontbreekt, dus je moet zelf de baktijd bijhouden. Maar omdat je tijdens het bakken de frietjes of snacks in het vet kunt zien door het kijkvenster, is dit geen probleem. Na gebruik kun je de frituurpan makkelijk opbergen door de handvatten aan de zijkant, maar doe dit niet als de pan nog niet is afgekoeld: deze handvatten worden heet.

Onderhoud

De Turbo SF 4571 5L kun je onderhouden zoals iedere frituurpan. Dat wil zeggen dat je periodiek de olie of het vet moet vervangen of filteren. Als dat uit de binnenpan is, kun je deze gelijk in de vaatwasser zetten. Net als het mandje en het deksel. Zelfs de hele behuizing, zonder elektronica en verwarmingselement, is vaatwasmachinebestendig. Zo wordt het schoonhouden van deze frituurpan een fluitje van een cent. Zorg er altijd wel voor dat er zich geen water meer in de frituurpan bevindt, voor je deze weer gaat gebruiken. Een ander goed model van de fabrikant zijn bijvoorbeeld de Fritel FR 1455 3L, Fritel FR 1465 en de Fritel Frytastic 5371.

Belangrijkste kenmerken van de Fritel Turbo SF 4571 5L

 • Vermogen: 3.200 watt
 • Temperatuurstanden: 150, 170, 180 en 190°C
 • Inhoud: 5 liter
 • Maximum lading: 1.5 kg
 • Kijkvenster om de bereiding in de gaten te kunnen houden
 • Geurfilter om bakluchtjes tegen te gaan
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste frituurpan | 2 | Princess Double Black Fryer

Is een frituurpan niet genoeg voor je? Met de Princess Double Black Fryer bak je, desgewenst, twee keer zo veel in een keer, of je bakt lekkere snacks tegelijk met frietjes. Er zijn volop mogelijkheden met de twee afzonderlijk te regelen pannen. Het is een compleet open friteuse, dus je kunt hem het beste wel in de schuur gebruiken. Maar dan lijkt het ook alsof je in een professionele snackbar aan het werk bent.

Toebehoren en opties

Ook al heb je met de Double Black Fryer twee frituurpannen in één, toch heb je maar één vrij stopcontact nodig. Je sluit ze namelijk aan op een enkel, doorgelust snoer. Behalve de behuizing, is verder alles in tweevoud uitgevoerd: twee binnenpannen, twee mandjes en twee losse verwarmingselementen met elk hun eigen bedieningspaneel. Omdat deze los in de binnenpannen hangen heeft iedere pan een koude zone. Ook heeft iedere pan een stofdeksel voor als je niet aan het frituren bent. Deze moet je er wel af laten tijdens het bakken, dus je beschikt niet over een geurfilter.

Bedienings- en gebruiksgemak

De Princess Double Black Fryer werkt alsof je twee losse frituurpannen hebt. Beide pannen hebben een eigen verwarmingselement, waarvan de temperatuur afzonderlijk te regelen is. Met een indicatielampje zie je of iedere pan al warm genoeg is. Dan moet je wel zelf de baktijd bijhouden, maar omdat het een open frituurpan is, kun je ook goed zien of de frietjes al goudbruin zijn. Het bakken met deze dubbele frituurpan is dus erg gemakkelijk, ook al moet je twee pannen tegelijk in de gaten houden.

Onderhoud

Je kunt de pannen niet alleen afzonderlijk van elkaar gebruiken, maar ook apart schoonmaken. Dat komt doordat alles afzonderlijk uitneembaar is: mandjes, binnenpan en stofdeksels. Handig voor als je de ene pan vaak gebruikt en de andere maar af en toe. Maar je kunt het gebruik natuurlijk ook gelijkmatig afwisselen. Dan kun je het schoonmaken en wisselen van vet of olie voor beide pannen tegelijk doen, en hoeft dit minder vaak. De onderdelen hoef je trouwens niet steeds met de hand af te soppen, want ze kunnen gewoon in de vaatwasser.

Belangrijkste kenmerken van de Princess Double Black Fryer

 • Dubbele frituurpan om dubbele porties, of tegelijk bijvoorbeeld friet en snacks te kunnen frituren
 • Vermogen: 2×1.800 watt
 • Temperatuurstanden: 70, 90, 110, 130, 150, 170 en 190°C
 • Inhoud: 2×3 liter
 • Maximum lading: 2×2 kg
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste frituurpan | 3 | Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191

Tefal haalt het onderste uit de kan met al het vloeibare frituurvet of de olie die je in deze frituurpan doet. Er zit namelijk allereerst een koude zone onder het verwarmingselement, dat het verbranden van achtergebleven deeltjes tegengaat. Maar deze deeltjes krijgen sowieso veel minder kans in de Filtra Pro Inox & Design FR5191, want onder het mandje voor eten zit een filter dat je er na ieder gebruik uit kunt nemen. Dit filter zorgt er heel gemakkelijk voor dat je olie of vet schoner blijft, waardoor je het vaker kunt gebruiken.

Toebehoren en opties

Het belangrijkste kenmerk van deze frituurpan is het uitneembare filter, dat bij ieder gebruik kruimels en korrels tegenhoudt. Dit filter is gepatenteerd door Tefal en het handvat verzinkt heel handig onder het handvat van het mandje. Hierdoor kun je het filter meteen uit de olie halen na het bakken en de opgevangen kruimeltjes weggooien. Hiernaast beschikt de Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191 over handige functies zoals een timer, hittebestendige handvatten aan de zijkant, en een deksel met geurfilter en kijkvenster.

Bedienings- en gebruiksgemak

Het schoonhouden van het frituurvet is heel gemakkelijk door het uitneembare filter. Daarnaast heeft deze frituurpan allerlei handige functies om het bakken nog makkelijker te maken. Het is namelijk een van de weinige frituurpannen met een ingebouwde timer. De aflopende tijd kun je goed aflezen op het heldere lcd-display, zodat je precies weet hoe lang je nog moet wachten op je eten. De grote draaiknop laat je de juiste temperatuur instellen voor snacks of frietjes en door het indicatielampje zie je wanneer de olie heet genoeg is.

Onderhoud

Het onderhoud van de Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191 is vereenvoudigd door het speciale kruimelfilter. Speciaal de olie of het vloeibare vet verwijderen en filteren hoeft dus niet meer. Dankzij de uitneembare binnenpan kun je eenvoudig het vet uitgieten als het toch vervangen moet worden, eens in de zoveel tijd. Als de binnenpan leeg is, kun je meteen van de gelegenheid gebruik maken: zet deze, samen met mandje, filter en deksel, gewoon in de vaatwasser, voor een snelle en makkelijke schoonmaakbeurt.

Belangrijkste kenmerken van de Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191

 • Vermogen: 3.000 watt
 • Temperatuurstanden: 150, 160, 170, 180 en 190°C
 • Inhoud: 4 liter
 • Maximum lading: 1.3 kg
 • Deksel met geurfilter en kijkvenster
 • Timer met digitaal lcd-display
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste frituurpan | 4 | Tefal Filtra One FF1621

Heb je geen schuur om een frituurpan buitenshuis kwijt te kunnen? De Tefal Filtra One FF1621 mag gerust binnen staan. Dankzij het efficiënte geurfilter wordt de verspreiding van bakluchtjes tot een minimum beperkt. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je je handen eraan brandt als je weinig ruimte hebt in de keuken. De buitenkant blijft namelijk gewoon koel, door een optimale isolatie. Met een maximum laadvermogen van 1.2 kg kun je er ook genoeg in kwijt om voor wel 5 personen tegelijk friet te kunnen bakken.

Toebehoren en opties

Zie je op tegen het vaak vervangen van de olie in je frituurpan? Daar heeft Tefal een slimmigheidje voor, dat je in de Filtra One FF1621 terugvindt. Vlak onder het frituurmandje zit een handig uitneembaar filter. Dit filter vangt kruimels, die van bijvoorbeeld bitterballen en kroketten afvallen, op, zodat je ze meteen weg kunt gooien. Je olie blijft zo dus veel langer schoon. Daarnaast kun je het handvat van het mandje makkelijk inklappen en opent het deels doorzichtige deksel automatisch na bereiding.

Bedienings- en gebruiksgemak

De temperatuur stel je met een schuifknop aan de voorkant in. Daar heeft Tefal, naast de temperaturen, ook de bijbehorende gerechten aangegeven met duidelijke pictogrammen én hun bereidingstijden. Het is dus heel makkelijk om van alles te frituren in deze elegante frituurpan. Als je de Filtra One FF1621 na gebruik wilt opbergen, kun je deze met de handvatten eenvoudig verplaatsen.

Onderhoud

Door het filter voor kruimels kun je langer genieten van schone olie. Maar je zult toch af en toe de frituurpan schoon moeten maken. Dat doe je door deksel en filter uit te nemen en het deksel geheel van het scharnier af te nemen. Dan giet je de olie in een bewaarcontainer over en maak je de binnenkant van de pan schoon. Zorg ervoor dat er geen water achterblijft na het reinigen, want dit kan gaan spatten bij gebruik. Voor extra gemak kunnen het mandje en filter in de vaatwasser.

Belangrijkste kenmerken van de Tefal Filtra One FF1621

 • Vermogen: 1.900 watt
 • Temperatuurstanden: 150, 160, 170, 180 en 190°C
 • Inhoud van 2.1 liter
 • Maximum lading: 1.2 kg
 • Deksel met kijkvenster en geurfilter
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste frituurpan | 5 | Inventum GF431S (of GF431B)

Inventum heeft een fantastische frituurpan in het assortiment voor iedereen die af en toe wil genieten van lekkere, zelfgebakken frietjes en snacks. De GF431S is zilver van kleur, maar ook verkrijgbaar in het zwart: de GF431B. We raden wel aan om deze compacte en handige friteuse in de schuur te zetten, want er zit geurfilter bij: frituren doe je zonder deksel, dus komen er veel bakgeurtjes vrij. Als dat geen bezwaar is, dan is dit een prima, zeer voordelige, basic frituurpan voor liefhebbers van een lekker frietje of een bitterbal op z’n tijd.

Toebehoren en opties

De Inventum GF431S is een open frituurpan, maar als je deze niet gebruikt, kun je hem afdekken met het bijgeleverde deksel. Zo voorkom je dat er stof in de olie komt. Door de koude zone onderin is deze frituurpan geschikt om in vloeibaar frituurvet of in olie te bakken. Kruimels die van je frietjes of kroketten afkomen, zinken naar de bodem, maar verbranden daar minder snel. Zo blijft je vet langer bruikbaar en de smaak beter. Door de compacte vormgeving kun je hem makkelijk in de schuur kwijt.

Bedienings- en gebruiksgemak

Met de Inventum GF431S is het rechttoe, rechtaan frituren. Je stelt de temperatuur in met de grote draaiknop op het bedieningspaneel bovenop, wacht tot het indicatielampje aangeeft dat die temperatuur is bereikt en bakken maar. Doordat je in een open frituurpan aan het bakken bent, kun je goed in de gaten houden of je eten al klaar is. Dan zie je de goudgele frietjes vanzelf boven komen drijven. Ook kun je zelf de tijd bijhouden op een losse kookwekker.

Onderhoud

Houd je wel van frituren, maar zie je op tegen het steeds maar weer moeten schoonmaken van zo’n vet apparaat? De Inventum GF431S kun je niet alleen heel makkelijk uit elkaar halen om te reinigen, ook kunnen zo’n beetje alle onderdelen in de vaatwasser. Na gebruik kun je het vloeibare frituurvet overgieten in een bewaarcontainer, zodat je de frituurpan kunt reinigen. Natuurlijk moet je ook af en toe het frituurvet of de olie compleet vervangen. Zo houd je de snacks en frietjes die je erin bakt, vers van smaak en bakken in te oude olie is ongezond en schadelijk.

Belangrijkste kenmerken van de Inventum GF431S

 • Vermogen: 2.200 watt
 • Temperatuurstanden: 140, 150, 160, 170, 180 en 190°C
 • Inhoud: 3 liter
 • Maximum lading: 0.5 kg
 • Koude zone
 • Geleverd met stofdeksel
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Bekijk de actuele aanbiedingen bij onderstaande webshops