Friteuse vergelijken: waar moet je op letten bij de aankoop van een friteuse?

Waar moet je op letten bij het vergelijken van friteuses? | friteuse vergelijken - waar op letten bij de aankoop van een friteuse?Bij het kiezen van een friteuse voor thuis je nu meer keuze dan ooit. Mensen waren vroeger voor het bakken van frietjes aangewezen op een pan hete olie of vet op het vuur. Maar tegenwoordig zijn er allerlei soorten en maten elektrische friteuses, met allerlei slimme en handige mogelijkheden voor het bakken van friet en andere etenswaar. Hoe weet je dan waar je op moet letten als je een friteuse wilt gaan kopen? En waarom zou je een airfryer kopen? In dit artikel leggen we je uit welke mogelijkheden er allemaal zijn. Zo krijg je een goed idee welke friteuse het beste bij jouw wensen past en wordt het vergelijken van heteluchtfriteuses ook een stuk makkelijker.

Friteuse vergelijken | Friteuse op olie/vet of hete lucht

Hoe werkt een airfryer? Elektrische friteuses zijn meestal op olie of vet. In een speciale binnenpan wordt deze olie verhit tot een hoge temperatuur, zo’n 190°C voor friet. Daar is in de laatste jaren een alternatief bijgekomen: de hetelucht friteuse of ook wel Airfryer genoemd. Deze apparaten zijn een soort mengvorm tussen klassieke friteuse op olie of vet en (hetelucht) ovens. Door een speciale luchtcirculatie, vaak in combinatie met een ronddraaiende schoep, kunnen snacks voor in de frituur ook met hete lucht worden bereid in deze friteuses. Dit gebeurt met bijna geen olie. Daarnaast kunnen er veel meer soorten etenswaar in dan in een friteuse op olie of vet.

Klassiek frituren op olie of vet

In dit artikel richten we ons in eerste instantie op de beste friteuses met olie of vet, maar we zullen daarna ook de mogelijkheden van een hetelucht friteuse bespreken. Het gebruik van olie of vet heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van deze nieuwe keukentrend, dus een keuze maken hoeft nog niet zo eenvoudig te zijn als het lijkt. De belangrijkste factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden zijn: prijs, mogelijkheden, onderhoud en kwaliteit/gezondheid van het eten dat je erin klaarmaakt.

Voor- en nadelen olie/vet friteuse

De redenen waarom veel mensen nog kiezen voor een frituurpan die op olie of vet bakt, zijn kort samen te vatten in de volgende voordelen:

 • Veel makkelijker om lekkere en krokante frietjes te krijgen: succes gegarandeerd
 • Olie en vet is vaak veel sneller warm en het eten sneller klaar
 • Een friteuse op olie of vet is vaak goedkoper in de aanschaf

Maar er zijn ook de nodige kanttekeningen te plaatsen waar je rekening mee moet houden:

 • Bij een friteuse zonder geurfilter krijg je geurtjes, dus kun je het toestel beter in de schuur gebruiken
 • Heet frituurvet kan opspatten en nare verwondingen veroorzaken
 • In olie en vet gebakken voedsel bevat meer (verzadigde) vetten en is dus minder gezond
 • De goedkopere aanschafkosten worden voor een deel teniet gedaan doordat je steeds nieuwe olie of vet moet kopen

Voor- en nadelen hete lucht friteuse

Deze voordelen van airfryers zijn een belangrijke oorzaak waarom hetelucht friteuses momenteel zo’n rage zijn ten opzichte van traditionele frituurpannen:

 • Door de bereiding in hete lucht bevat het eten veel minder vet en is dus gezonder
 • Je hebt geen last van geurtjes en vetspetters en een Airfryer kan altijd gewoon in de keuken gebruikt worden
 • Het is niet nodig om steeds nieuwe olie of vet te kopen en deze te vervangen
 • Veel meer mogelijkheden en bereidingswijzen dan bij een friteuse op olie of vet

Toch is het niet alleen maar goed nieuws, want je moet ook rekening houden met de volgende airfryer nadelen:

 • Het duurt vaak veel langer voordat een heteluchtfriteuse warm is en het eten gaar, zeker als je dit ondertussen vaak omroert
 • Airfryers zijn meestal veel duurder in de aanschaf
 • Het is moeilijker (volgens sommige zelfs onmogelijk) om net zulke lekker krokante frietjes te krijgen in een hetelucht friteuse als in olie of vet

Vet, vloeibaar vet of olie?

Als je kiest voor een friteuse met olie of vet, heb je drie opties om in te gaan frituren: vast frituurvet, vloeibaar vet of olie. Er zijn een aantal belangrijke verschillen. Wat gezondheid betreft is vast vet, ofwel blokkenvet, de minst gunstige optie: dit bevat relatief meer verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn minder goed voor hart- en bloedvaten dan onverzadigde vetten. Olie en vloeibaar frituurvet bevatten dan weer relatief meer van de laatste. Als je gezonder wilt frituren, kun je dus beter kiezen voor vloeibaar vet of frituurolie, maar dat is wel iets duurder in de aanschaf.

Wanneer frituurvet vervangen?

Door het gebruik wordt frituurolie verontreinigd met korrels en kruimels die van het eten afkomen. Als etensrestjes achterblijven en verbranden, komen er schadelijke stoffen vrij. Frituurvet kun je wel vaker dan een keer gebruiken, maar door de schadelijke stoffen moet je het toch regelmatig vervangen. Hoe vaak hangt onder andere af van welk vet je gebruikt, of je friteuse een koude zone heeft en wat je vooral bakt. Ga in de praktijk uit van eens in de 5–7 keer. Als je vet bruin en/of stroperig wordt, gaat schuimen of rook afgeeft, is het zeker de hoogste tijd om het te vervangen.

Hoe frituurvet vervangen?

Het is zonder meer makkelijker om vloeibaar frituurvet en olie te vervangen dan blokkenvet. Je kunt dit gewoon koud uitgieten. Bijvoorbeeld in de originele container, die je hopelijk bewaard hebt. Vast vet moet je eerst smelten en dus kort verwarmen. Giet dat liever niet in plastic, want het kan heet zijn. Gebruik bijvoorbeeld een bewaard conservenblik. Frituurvet, zowel vast als vloeibaar, wordt meestal apart ingezameld. Veel supermarkten hebben hier een speciaal inzamelpunt voor, bijvoorbeeld bij de lege-flesseninname. Vervang frituurvet altijd helemaal en vul oud vet niet met nieuw vet aan. Zo voorkom je dat er schadelijke deeltjes achterblijven.

Frituurvet bewaren

Ook al wordt het na verloop van tijd verontreinigd, toch kun je meer dan één keer doen met hetzelfde frituurvet. Veel mensen laten het in de friteuse zitten. Dat is handig, maar niet per se het beste idee. Soms is een aparte container, zoals de originele fles, beter. Frituurolie moet je namelijk koel en donker bewaren. En zeker als je veel gepaneerde snacks frituurt, moet je de olie filteren na ieder gebruik. Dus ideaal giet je het door een filter of zeef over in een container, die je op een koele en donkere plek bewaart. Let ook op de uiterste houdbaarheidsdatum van olie. Vet kun je meestal langer bewaren.

Friteuse vergelijken | Wat is een koude zone?

Om het nadelige effect van verbrande korrels en restjes in het frituurvet tegen te gaan, hebben veel nieuwe modellen friteuse een koude zone onderin. Het verwarmingselement bevindt zich dan in het vet, waardoor de bodem van de pan niet direct verhit wordt. Deeltjes die naar de bodem zinken, zullen dus minder snel verbranden. Als resultaat gaat je olie langer mee. Het is natuurlijk wel aan te raden om het verwarmingselement dan goed schoon te houden, omdat daar dan ook een laagje vet op komt.

Waarom kan ik beter geen vast vet gebruiken in een koude zone?

Blokkenvet, dat hard wordt bij afkoeling, wordt afgeraden in een friteuse met koude zone. Dat heeft een aantal redenen. In blokkenvet blijven waterdeeltjes, bijvoorbeeld condens of vocht in etensrestjes, makkelijker zitten. Door de directe verhitting van het verwarmingselement kan dit leiden tot krachtig spetteren. Een andere reden is dat het element soms de hitte minder goed kwijt kan. Dan raakt de friteuse oververhit en zal (in het beste geval) zichzelf uitschakelen. Ten slotte kan het vet, door uitzetten, het verwarmingselement verduwen en zo beschadigen. Voorkom deze problemen en gebruik vloeibaar vet of olie als je friteuse een koude zone heeft.

Geurtjes

Een van de meest belangrijke bezwaren die mensen kunnen hebben tegen een traditionele frituurpan, is de hoeveelheid geurtjes en frietlucht die het apparaat verspreidt. Daar zijn twee mogelijke oplossingen voor. Het simpelste is om de friteuse in de schuur neer te zetten. Daar maakt de geur meestal niet uit. Maar dan moet je wel steeds met friet en snacks op en neer lopen – ook door de regen. De friteuse in de keuken is veel gezelliger, maar dan is het wel aan te raden te investeren in een afsluitbaar model met een geurfilter. Dit filter moet je, voor een correcte werking, vaak ook periodiek schoonmaken of vervangen.

Spetters

Frituurvet of olie wordt erg heet. De meeste friteuses kunnen het tot 190°C verhitten, om frietjes in te kunnen bakken. Als er vocht (water) in de olie of het vet terecht is gekomen, of erin komt door het laten zakken van eten in de olie, kan dit leiden tot spetteren. Zeker vast frituurvet kan lelijk opspatten door condensbubbels die ineens verdampen. Meer geavanceerde en vaak duurdere friteuses hebben vaak slimme, gelijkmatigere verwarmingstechnieken om dit tegen te gaan, maar het blijft toch altijd oppassen met heet vet. Zeker als de deksel open is.

Heet aan de buitenkant

Door de verhitting van olie komt er veel warmte vrij. Deze stijgt voor een deel op, maar ook de buitenkant van een friteuse wordt heet. Nog een reden om de friteuse naar de schuur te verbannen, want daar is het risico dat je deze per ongeluk aanstoot vaak kleiner dan in de keuken. Sommige, duurdere, modellen friteuses zijn geïsoleerd. Dan blijft de buitenkant koel. Vaak zitten er ook handvatten aan de zijkant om de friteuse te kunnen verplaatsen. Maar deze zijn niet altijd hittebestendig: het blijft dus oppassen geblazen. Verplaatsen als de olie of het vet heet is, is sowieso af te raden. Wacht altijd tot deze voldoende is afgekoeld.

Friteuse vergelijken | Gebruik en bediening

Frituren is in gebruik een van de makkelijkste en snelste manieren van eten bereiden. Zodra de olie op temperatuur is, wat je meestal aan een indicatielampje kunt zien, kunnen de frietjes of snacks erin en die zijn meestal binnen een paar minuten al klaar. Dat kun je zien als ze goudgeel (friet) of bruin (snacks) kleuren en boven komen drijven in het vet. Natuurlijk kun je ook de baktijden opzoeken en bijhouden. Dit moet je vaak wel zelf doen, want veel friteuses hebben geen timer.

Je friteuse onderhouden

Wat een friteuse goedmaakt met gebruiksgemak en bereidingstijd, komt deze vaak tekort in onderhoud. Naast het vervelende en tijdrovende klusje van olie of vet afgieten om het apart te bewaren of te vervangen, moet je de vieze onderdelen ook nog eens schoonmaken. Gelukkig kunnen veel van deze onderdelen van moderne friteuses gewoon in de vaatwasser. Zo maak je snel en makkelijk de binnenpan en het mandje schoon. Soms kan zelfs de behuizing in de vaatwasser. De elektrische onderdelen natuurlijk niet: het verwarmingselement zul je met de hand moeten afnemen, als je friteuse een koude zone heeft.

Friteuse vergelijken | Capaciteit /aantal personen

Friteuses bakken friet en snacks erg snel. Het is daarom niet zo’n groot probleem als je op een feestje meerdere rondes warme hapjes moet bakken: de volgende ronde staat zo op tafel. Maar als je vaker frietjes bakt, is het een goed idee om rekening te houden met de capaciteit van de friteuse en deze een beetje af te stemmen op je gezinsgrootte. Let vooral op de capaciteit in kilo’s, want die zegt meer dan het volume in liters over hoeveel porties er tegelijk in kunnen. Vaak wordt er ook een indicatie gegeven voor hoeveel personen de friteuse geschikt is.

Hoeveel friet per persoon?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel personen je precies met een bepaalde capaciteit aankunt. Niet iedereen kan of wil natuurlijk altijd precies dezelfde hoeveelheid friet eten. Daarom kun je uitgaan van een paar vuistregels voor het inschatten van de hoeveelheid frietjes die je moet bakken. Een gemiddelde volwassen persoon eet zo’n 250 gram friet per keer. Deze hoeveelheid geldt voor ongebakken friet: als je zelf friet snijdt, dan moet je rekening houden met het gewicht aan aardappelschil dat je kwijtraakt, zo’n 100-150 gram per portie van 250 gram friet. Kinderen eten natuurlijk ook minder: reken op zo’n 150 gram per kind per keer.

Open friteuses

Veel mensen zweren nog bij een gewone, open friteuse. Zeker als je een plekje in de schuur hebt waar je de frituurpan kunt neerzetten, is dit een prima manier om te bakken. Je kunt er namelijk heel goed het bakproces in bijhouden, doordat je de frietjes en snacks direct ziet bakken in het vet. Ze zijn ook vaak erg goedkoop in aanschaf. Om te voorkomen dat er stof in de binnenpan komt wanneer je een open frituurpan opbergt, zit er vaak wel een stofdeksel bij. Nadelen zijn natuurlijk de onvermijdelijke geurtjes die vrijkomen en mogelijke spetters.

Gesloten friteuses

Niet iedereen kan of wil de friteuse in de schuur zetten. Dat betekent echter niet meteen dat je in de baklucht hoeft te zitten. Er zijn namelijk ook frituurpannen die je afsluit met een deksel. Deze voeren warme lucht af door een geurfilter, zodat de geurtjes van het frituren tot een minimum beperkt blijven. Ook is het risico op spetterend vet veel minder bij deze friteuses. Ze zijn vaak wel iets duurder in de aanschaf, maar ook mooier vormgegeven. Je kunt ze dus een permanente plek geven in de keuken, of tussen het gebruik door opbergen in een kastje of de kelder.

Dubbele friteuse, dubbel plezier

Soms kom je ook een dubbele friteuse tegen. Deze komen erg professioneel over, en misschien denk je dat ze vooral voor professionele frietbakkers bedoeld zijn. Maar er zijn ook voordelen voor gewoon thuisgebruik van een dubbele friteuse, en ze zijn vaak ook verrassend gunstig geprijsd. Allereerst verdubbel je natuurlijk de bakcapaciteit. Met twee aparte pannen kun je schakelen tussen bakken voor alleen je gezin, of voor een heel feestje. Daarnaast kun je zo makkelijker bijvoorbeeld friet in de ene pan bakken en snacks in de andere. Een dubbele friteuse betekent echter wel dubbel onderhoud.

Bedieningsmogelijkheden

Friteuses zijn meestal erg simpel in het gebruik: het verwarmingselement heeft een regelbare thermostaat, waarmee je de gewenste temperatuur instelt. Vaak zijn de afzonderlijke temperatuurstappen ook nog voorzien van pictogrammen, zodat je meteen weet hoe heet het vet moet worden om bijvoorbeeld kip te frituren, of om frietjes te bakken. Sommige modellen hebben een paar uitgebreidere opties, zoals een digitaal display, of een timer. Om de bereiding goed in de gaten te kunnen houden, hebben modellen met een deksel vaak ook een kijkvenster. Zo kun je zien of de frietjes al goudgeel zijn of de snacks bruin.

Friteuse vergelijken | Merken friteuses en frituurpannen

Friteuses zijn tegenwoordig bijna uitsluitend elektrisch te verkrijgen: de frituurpan voor op het fornuis is zo goed als verdwenen uit het huishoudlandschap. Elektrische friteuses zijn veel makkelijker op de juiste temperatuur in te stellen, door een ingebouwde thermostaat en kunnen voorzien worden van allerlei snufjes. De meeste grote en kleine fabrikanten van (kleine) elektrische huishoudelijke apparatuur hebben dan ook wel een of meerdere friteuses in het assortiment: Philips, Tefal, Princess, Moulinex en Inventum, maar ook minder bekende merken zoals Fritel en Frifri winnen steeds meer aan terrein.

Friteuses met een kruimelfilter

Tefal heeft een gepatenteerd filter ontwikkeld om het gebruik en onderhoud van een friteuse nog makkelijker te maken. Dit filter zit net onder het frituurmandje, en is fijnmaziger. Dit filter vangt namelijk de meeste kruimels en korrels op, die van de frietjes en (gepaneerde) snacks afkomen. Het handvat zit handig en ergonomisch verzonken onder het handvat van het mandje. Na gebruik haal je dit filter omhoog en gooit de kruimels gewoon weg. Zo blijft de olie langer bruikbaar. Extra filteren van de olie voor bewaren is dan niet meer nodig.

Wat kun je nog meer met een friteuse?

Hoewel frietjes het vaakst de binnenkant van een friteuse zien en op de tweede plaats diepvriessnacks, hoeft dat niet het enige voedsel te zijn waar je een friteuse voor aanschaft. Frituren als bereidingswijze kan ook voor bijvoorbeeld kip, of stukken vis. Er zijn zelfs groentegerechten denkbaar die je frituurt in plaats van kookt of bakt. Friteuses zijn daarom voorzien van een regelbare temperatuur, want deze ingrediënten moet je vaak op een lagere temperatuur bakken dan friet. Als je zelf eten paneert en frituurt, moet je ook rekening houden met het vaker vervangen van vet of olie. Maar het is wel een lekkere en leuke manier om creatief te koken.

De nieuwe rage: hetelucht friteuses

Frituren is lekker en voor af en toe kan het geen kwaad. Maar veel mensen zien toch op tegen de ongezonde gevolgen van in vet gebakken friet en snacks. Voor die mensen is er een nieuwe trend: de hetelucht friteuse oftwel Airfryer. Wil je de beste heteluchtfriteuse kopen, dan krijg je een heteluchtfriteuse die niet bakt in de olie of in vet, maar in hete lucht. Hierdoor komen er veel minder (verzadigde) vetten in je eten, en is het dus gezonder snacken dan met een friteuse op olie of vet. Hetelucht friteuses zijn vaak duurder in de aanschaf, maar naast het gezondheidsvoordeel heb je er ook meer bereidingsmogelijkheden mee. Het kan dus een interessant alternatief zijn.

Recepten voor de hetelucht friteuse

Omdat het een relatief nieuwe kooktrend is, zijn er nog niet veel standaard recepten die je in de hetelucht friteuse zoals bijvoorbeeld de Molino Multicook 9 in 1 kunt klaarmaken. Toch zijn er heel veel mogelijkheden. Je kunt natuurlijk zelf gaan experimenteren, maar het is begrijpelijk als je dat niet ziet zitten. Om je dan toch kennis te laten maken met alle grill-, bak- en braadmogelijkheden, hebben veel fabrikanten een receptenboek ontwikkeld, speciaal voor hun hetelucht friteuse. Deze recepten en veel tips, kun je vaak ook online vinden, of zelfs in een handige, speciale app, zoals “Mijn ActiFry” van Tefal en “NutriU” van Philips.

Lekkere frietjes op hete lucht

Echte liefhebbers van krokante, zelf gesneden friet zweren bij bakken in olie of vet. Ook diepvriesfrietjes bak je heel makkelijk perfect goudgeel en krokant in een traditionele friteuse. In het lucht is het een stuk moeilijker om dit resultaat te bereiken. Je moet de frietjes regelmatig omscheppen om ze gelijkmatig te verwarmen, anders worden de frietjes in het midden slapper. Maar omdat de heteluchtfriteuse dan steeds afkoelt en weer op moet warmen, duurt het bereiden zo veel langer. Een alternatief is natuurlijk het klaarmaken van ovenfrietjes.

Is frituren in een Airfryer vetvrij?

Het is niet zo dat frietjes gebakken in een hetelucht friteuse helemaal geen vet bevatten. Vetten zijn van nature onderdeel van veel voedingsmiddelen, net zoals koolhydraten en eiwitten. Aardappels zelf bevatten bijna geen vet, maar aardappelproducten, zoals diepvriesfrietjes en aardappelsnacks, wel. Echter, door de bereiding in vet, en niet in olie of frituurvet, nemen ze ook geen extra vetten op. Er zit dus wel minder vet in dan bij een klassieke friteuse. Let wel: voor een goede bereiding moet je aan veel gerechten in de Airfryer vaak een kleine hoeveelheid (1 maat- of eetlepel) olie toevoegen. Anders wordt het eten veel te droog en/of bakt het sneller aan. Lekkere gerechten zijn onder andere de tosti ham en kaas, kippenvleugeltjes, broodjes, bananenmuffins, traditionele kip in karnemelk, zalmkroketjes, chocoladecake, kaneel-banaan en een lunch uit de airfryer.