Hoe moet je een airfryer schoonmaken?

Hoe moet je een airfryer schoonmaken?

Heb je een bijvoorbeeld een Philips of Tefal airfryer aangeschaft? Dan wil je uiteraard ook weten hoe je deze het beste schoon kunt maken om een lange levensduur te behouden. De verschillende modellen hebben allemaal een andere manier van schoonmaken, waardoor het ook goed is om te bekijken wat de handleiding over jouw apparaat zegt. Echter zijn er ook een aantal handige trucs waarmee je de verschillende onderdelen eenvoudig schoonmaakt en de levensduur verlengt kan worden ten opzichte van de vaatwasser het werk te laten doen. Lees hieronder verder indien binnenkort een airfryer schoonmaken op de planning staat.

Airfryer schoonmaken? Mand en binnenbak!

Airfyer schoonmaken - Tefal Fry Delight FX1020 friteuseGa je een airfryer schoonmaken dan is het belangrijk om de mand en de binnenbak van de airfryer los te halen. Hierdoor kun je ze eenvoudiger schoonmaken en kun je ervoor zorgen dat ze hygiënisch zijn voor een volgend gebruik. Veel mensen plaatsen deze in de vaatwasser. Echter kan het hierdoor zijn dat de antiaanbaklaag beschadigt, waardoor je uiteindelijk geen hygiëne meer hebt. Het is daarom vaak verstandiger om het met de hand te schrobben. Schoonmaken van een friteuse kan op veel verschillende manieren gedaan worden.

De meest effectieve manier is om beide onderdelen af te laten koelen en airfryer reiniger erop te spuiten. Dit kun je dan een uur laten weken, waarna je deze af kunt spoelen met warm water. Hierdoor gaat het overgebleven vet en de etensresten van de onderdelen af. Om het middel een handje te helpen kun je er zelf ook met een zachte borstel of spons overheen gaan. Zo ben je ervan verzekerd dat echt alles weg is. Voor de hoeken zou je eventueel een tandenborstel kunnen pakken, zodat ook hier niets achterblijft en de onderdelen terug in de airfryer kunnen. Helaas heeft zelfs de beste airfryer soms een schoonmaakbeurt nodig.

De onderdelen met een vaatwastablet schoonmaken

Als je een vaatwasser in huis hebt, hoef je niet direct ook een airfryer reiniger aan te schaffen. Een vaatwastablet doet namelijk ook wonderen. Wanneer je heet water in de onderdelen doet en hier een vaatwastablet bij doet, kun je deze een tijd lang laten weken. De vaatwastablet verwijdert hierbij alle aanslag op de bak en de mand, waarna de etensresten oplossen of eraf weken. Je hoeft daarna alleen nog maar alles af te spoelen met warm water en de onderdelen af te drogen. Zo heb je hetzelfde resultaat als met een airfryer reiniger, maar dan zonder de extra kosten. En het schoonmaken van een heteluchtfriteuse is op deze manier ook geen nare klus.

Een milieuvriendelijke oplossing

Onderdelen van je dure of goedkope airfryer schoonmaken op een milieuvriendelijke wijze? Bovenstaande middelen zijn niet altijd even milieuvriendelijk. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om met behulp van citroensap de airfryer volledig te reinigen. Doe van tevoren een laag aluminiumfolie in de bak, waar je een ondiep laagje water op doet. Je kunt dan ook het mandje terugplaatsen, zodat deze meegepakt wordt. Je snijdt de citroen in parten en kunt deze in de airfryer plaatsen. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de airfryer op 180 graden Celsius aan te zetten en 10 minuten zijn werk te laten doen. Het vet wordt zo opgelost en jouw hetelucht friteuse is weer klaar voor een volgend gebruik.