Hoe moet je een frituurpan schoonmaken?

Hoe moet je een frituurpan schoonmaken?

Vind je het ook zo lastig om jouw frituurpan schoon te maken? Veel mensen zijn er uren mee bezig, zonder dat het gewenste resultaat wordt behaald. Dit komt ook doordat niet altijd de juiste materialen gebruikt worden. Als je de juiste materialen in je bezit hebt, hoeft de schoonmaak echter maar een half uur te duren, waarna je weer door kunt gaan met jouw dagelijkse werkzaamheden. Een frituurpan schoonmaken is niet zo moeilijk. Met behulp van onderstaande informatie zorg jij ervoor dat jouw friteuse weer bruikbaar wordt.

Het voorbereiden van de schoonmaakFrituurpan schoonmaken - Moulinex Uno AF1291 friteuse

Zelfs bij de beste frituurpan zul je af en toe een reinigingsrondje moeten maken. Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van de frituurpan is het van belang dat je alles goed voorbereidt. Dit begint al door de stekker uit het stopcontact te halen. Wanneer de frituurpan begint af te koelen is het vet nog vloeibaar. Zo kun je het vet eenvoudig uit de pan halen en bewaren indien het nog bruikbaar is. Zorg er daarom ook voor dat je een bak hebt waar je het vet zolang in kunt doen, zodat je het weer eenvoudig terug kunt gieten voor een volgend gebruik.

De frituurpan schoonmaken

Zodra het vet uit de friteuse is gehaald kun je beginnen met de schoonmaak. Het is afhankelijk van de materialen die je gebruikt hoe snel je hierin bent. Gemiddeld duurt de schoonmaak maar een half uur, mits je effectief te werk gaat. Je kunt hiervoor kiezen uit afwasmiddel, de vaatwasser, soda of een friteusereiniger. Het is aan jezelf welk schoonmaakmiddel je gebruikt. We gaan daarom dieper in op twee verschillende manieren, zodat je weet welke stappen je moet doorlopen.

Frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Afwasmiddel is goed tegen het meest hardnekkige vet. Daarom is het ook een goed middel om jouw frituurpan mee schoon te maken. Vul daarom de binnenbak met heet water en doe er een kneepje afwasmiddel bij. Je kunt dit even laten in laten trekken, zodat het middel de kans krijgt om het eerste vet los te weken. Daarna kun je met een afwasborstel de gehele bak doorlopen. Zo haal je het achtergebleven vuil weg en krijgt ook het laatste beetje vet geen kans meer om te blijven zitten. Je hoeft de bak daarna alleen nog maar uit te spoelen met warm water en af te drogen.

Frituurpan schoonmaken met de vaatwasser

De vaatwasser kan jou in veel gevallen helpen om de afwas te doen. Veel frituurpannen hebben onderdelen die in de vaatwasser mogen, waardoor je snel klaar bent met het reinigen (hetzelfde geld voor het schoonmaken van airfryers). Echter is lang niet iedere frituurpan hier geschikt voor. Je kunt er dan ook voor kiezen om een vaatwastablet in de friteuse te doen met heet water en de frituurpan enkele minuten aan te zetten. Zo krijgt de vaatwastablet de tijd om te smelten en wordt al het vet losgeweekt. Ook na deze handeling moet je de bak goed uitspoelen en afdrogen. Als je het mandje er dan ook in zet, kan ook deze direct mee schoongemaakt worden en hoef je de handelingen niet te combineren.