Is een airfryer gezond?

Is een airfryer gezond?

De airfryer wordt vaak aangeschaft omdat het een gezonde manier van koken betreft. Deze gebruikt immers geen olie, waardoor het vet uit jouw maaltijden verdwijnen. Wanneer heteluchtfriteuse vergelijkt, zal er ook altijd bijstaan dat dit een gezonde levensstijl met zich meebrengt. Maar is een airfryer wel zo gezond als dat er beweerd wordt? Na enig onderzoek zijn er verschillende resultaten uitgekomen waarmee je op weg wordt geholpen om een goede keuze te kunnen maken.

De hete lucht zorgt voor minder vet

Ga je een hetelucht friteuse kopen, dan komt deze vaak als vervanging van de frituurpan. Het frituurvet wordt in dit geval vervangen door een heteluchtsysteem, welke circuleert door de pan en hiermee het eten bereid. Dit systeem zorgt er tevens voor dat het merendeel van het vet uit de producten wordt gehaald, waardoor je alleen nog een gezonde maaltijd overhoudt. Bij sommige airfryers heb je echter wel een klein beetje olie nodig. In vergelijking met de frituurpan is de airfryer dus wel degelijk een gezondere oplossing voor jouw maaltijden en dan met name voor friet en snacks.

Producten speciaal voor de airfryerIs een airfryer gezond? - Inventum GF350HLD heteluchtfriteuse

In eerste instantie waren er geen producten voor de airfryer. Vaak gingen mensen aan de slag met friet en snacks die normaal in de frituurpan gingen, waardoor er vaak ravages in de keuken ontstonden. Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan producten, waardoor alles erin zou kunnen. De snacks bevatten echter veel vet en zijn niet heel gezond te noemen. Dit vet is voornamelijk om de smaak van de snacks te compenseren en om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk nog vet in het eten zit na de bereiding ervan. Veel vet wordt er immers uit gefilterd. Hierdoor is het alleen geen gezonde oplossing.

Het ontstaan van acrylamide

Zetmeelrijke producten zijn lekker. Denk hierbij aan de porties friet die we maar al te graag eten. Echter kunnen deze producten bij een te hoge verhitting acrylamide bevatten, wat kankerverwekkend is. De diepvriespatat heeft het minste van deze stof erin zitten, terwijl de verse friet juist veel meer hebben. Als je friet gaat eten, dan is het goed om hier op te letten voordat je de aankoop doet. Ook is het verstandig om de verse friet eerst een half uur onder water te houden en de baktemperatuur tot 180 graden in te stellen. Zo loop je de minste risico’s.

Is een airfryer gezond? Het oordeel

Het gebruik van een airfryer is in zekere zin gezond te noemen. Dit komt met name door het vet dat er overblijft na het bereiden van de maaltijd. Echter is het wel afhankelijk van de producten die je erin klaarmaakt of het daadwerkelijk gezond is. Je zult goed op moeten letten welke gerechten je gaat eten. Zo kun je veel snacks beter achterwege laten en is verse friet ook geen goede oplossing. Echter is het helemaal geen ramp als je dit eens in de zoveel tijd wel doet, zolang het maar met mate is. Wanneer je complete maaltijden klaarmaakt, ben je over het algemeen wel veel gezonder uit dan wanneer je zelf gaat koken. Gelukkig zijn er veel gerechten voor in de airfryer te vinden.