Is een gewone frituurpan ongezonder dan een airfryer?

Is een gewone frituurpan ongezonder dan een airfryer?

Veel mensen stappen over op een airfryer omdat het een gezondere manier van koken is. Ook is het fastfood hierdoor geen fastfood meer, doordat er wordt beweerd dat er 80 procent minder vet in jouw eten achterblijft. Echter moet hier ook naar gekeken worden in hoeverre een frituurpan echt ongezonder is dan een airfryer, zodat je de afweging kunt maken voor jouw nieuwe aankoop. We gaan hieronder deze soorten friteuses vergelijken.

De bereidingswijzeIs een gewone frituurpan ongezonder dan een airfryer? - Cecotec CecoFry aifryer

Als eerste is het goed om te kijken naar de bereidingswijze van beide apparaten. Bij een frituurpan heb je frituurvet of olie nodig om de frieten knapperig te maken. Alles wordt ondergedompeld in dit frituurvet, waardoor de ingrediënten dichtschroeien. Doordat er zoveel olie wordt gebruikt, zit er veel vet in het eten. Bij de airfryer wordt gebruik gemaakt van hete lucht, waardoor er weinig tot geen olie nodig is om hetzelfde resultaat te behalen. Dit maakt de producten in veel gevallen gezonder, waardoor je je minder schuldig hoeft te voelen over een avond fastfood.

De hoeveelheid benodigde olie

Heb je wel eens een frituurpan bijgevuld met frituurvet? Dan weet je hoeveel vet er gemiddeld in de bak gaat. Deze grote hoeveelheid is nodig om alle friet en snacks in onder te kunnen dompelen en alles op de juiste manier te kunnen bereiden. Echter houdt dit ook in dat dit vet in de ingrediënten trekt en dus niet meer gezond is. Bij een hetelucht friteuse is weinig tot geen olie nodig. Als er al olie nodig is, dan is dit hooguit een eetlepel. Ook wordt er nog extra vet uit de producten gefilterd, waardoor je niet hetzelfde ongezonde resultaat als bij een frituurpan behaalt.

De producten

Kijkend naar de producten is er over beide varianten wel iets te zeggen. De producten voor de frituurpan bevatten van zichzelf weinig vet. Dit is ook niet nodig, want ze belanden uiteindelijk toch wel in liters frituurvet of olie. Bij de producten voor de airfryer is dit een ander verhaal. Omdat de smaak van de producten zelf tegen kan vallen, zijn er veel vetten toegevoegd om deze smaak te kunnen compenseren. Ook zorgt dit ervoor dat je altijd een goede smaak hebt, ondanks dat het meeste vet er tijdens de bereiding uit wordt gehaald. Het resultaat: een ongezonde oplossing met veel andere stoffen die niet goed zijn voor jouw lichaam.

Is een frituurpan ongezonder? Conclusie

Hoewel een frituurpan over het algemeen geen gezonde oplossing is door de grote hoeveelheid vetten die worden gebruikt, is het bij een heteluchtfriteuse ook niet altijd even goed voor de gezondheid. Zolang je complete maaltijden bereidt, is er niets aan de hand. Alleen kijkend naar friet en snacks is de airfryer een hele gezonde oplossing. De stoffen die vrijkomen en de toegevoegde vetten om de smaak te neutraliseren zorgen er namelijk voor dat er vrijwel geen onderscheid gemaakt kan worden tussen beide varianten. Dus is een friteuse ongezonder dan een airfryer? Niet per definitie.