Top 5 best verkochte friteuses op olie & vet

Best verkochte friteuse - Fritel Turbo SF 4212 3L friteuseTop 5 best verkochte friteuses op olie & vet | Wil je zelf de lekkerste frietjes of snacks bakken voor een feestje of bij de maaltijd? Er gaat niets boven een friteuse die je hapjes heerlijk krokant in olie of vet kan bakken. De nieuwste modellen bakken snel, zodat de snacks en frietjes minder vet bevatten. Bovendien kun je langer doen met hetzelfde vet of olie. Voor af en toe lekker frietjes of bitterballen bakken is er dus niets op tegen om voor een friteuse op olie of vet te kiezen. Maar wat is nu de beste friteuse?

Hetelucht of friteuse op olie en vet?

Een hetelucht friteuse heeft als verkoopargument dat het veel gezonder is dan een traditionele friteuse op olie of vet. Frietjes die je in een hetelucht friteuse klaarmaakt, bevatten inderdaad veel minder vet dan frietjes die je in de olie of in frituurvet bakt. Ook kun je in een hetelucht friteuse veel meer verschillende soorten ingrediënten klaarmaken. Maar friteuses op olie en vet hebben ook een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van hete lucht: ze zijn bijvoorbeeld veel voordeliger. Ook zijn ze veel sneller in de bereiding, tot wel twee keer zo snel.

Olie of vet: wat is het verschil?

In traditionele frituurpannen kun je kiezen voor zowel olie (of vloeibaar frituurvet) of vet om in te frituren. Beide moet je regelmatig vervangen en apart weggooien. Olie en vloeibare frituurvetten hebben belangrijke voordelen ten opzichte van hard frituurvet: het is makkelijker te verwijderen, omdat je het terug kunt gieten in de originele container zonder verwarmen. Het is ook gezonder, omdat het minder verzadigde, en meer onverzadigde vetten bevat. Ten slotte kan hard vet tot oververhitting of niet correct werken van een friteuse met een koude zone, waar het verwarmingselement direct in het vet hangt. Dan wordt zeker vloeibaar vet of olie aangeraden.

Variëren met je friteuse

De meeste friteuses hebben een instelbare temperatuur, tot meestal 190°C. Daardoor zijn ze geschikt om ook andere dingen dan snacks en frietjes te kunnen bereiden. Hoewel je met een oven of hetelucht friteuse altijd nog meer kunt variëren, kun je ook met een friteuse op olie of vet meer dan je denkt. Een lagere baktemperatuur, van bijvoorbeeld 140°C, is bijvoorbeeld geschikt voor bepaalde soorten groente en op 160°C of 180°C frituur je heerlijke stukken vis of kip.

Vervang op tijd frituurvet of olie

Het allerbelangrijkste onderhoud van een friteuse is het op tijd verversen van olie of vet. Als je vet te lang gebruikt, gaat alles wat je erin bakt, minder lekker smaken. Ook komen er veel stoffen vrij die slecht zijn voor de gezondheid en kan je friteuse beschadigd raken door een laag aanbaksel. Let daarom goed op de aanwijzingen van de fabrikant en gebruik vet niet langer dan nodig. Als je voor een frituurpan kiest met een koude zone onderin, heb je minder last van achtergebleven, aangebrande kruimels. Dan hoef je minder vaak je olie of frituurvet te vervangen.

Schoonhouden van je frituurpan

Naast het periodiek vervangen van olie of vet, wil je de friteuse ook graag schoon en fris houden tussen het bakken door. Bij veel friteuses kun je daarom het mandje, geurfilter en de binnenpan uitnemen en is het deksel volledig afneembaar. Vaak zijn deze vaatwasmachinebestendig, zodat je ze gemakkelijk schoonmaakt. Pas wel op dat je niet per ongeluk de elektronica in de vaatwasser stopt, zeker bij modellen waarbij ook de behuizing vaatwasmachinebestendig is. Raadpleeg de handleiding om zeker te weten hoe je jouw friteuse het beste schoon en in goede vorm kunt houden.

Voorkom nare geurtjes

Veel mensen hebben hun bedenkingen bij de aanschaf van een friteuse vanwege de geurtjes. Vers gebakken frietjes ruiken natuurlijk even lekker, maar je hebt liever niet dat de baklucht lang blijft hangen, en overal intrekt. Om dat te voorkomen kun je de frituurpan bijvoorbeeld beter in de schuur plaatsen, of de keuken goed doorluchten. Ook zijn er friteuses met een geurfilter. Deze vangen het grootste gedeelte van de bakluchtjes al op, zodat je ze gewoon in de keuken kunt zetten.

Pas op: heet!

Frituren doe je op hoge temperaturen: frietjes bijvoorbeeld bak je het beste in 190°C. Iedereen weet natuurlijk dat hete olie gevaarlijk kan zijn. Daarom hebben veel friteuses een slimme verwarming en/of een deksel om spatten tegen te gaan. Let op, soms is het deksel alleen voor stof en niet om mee te frituren: lees goed de handleiding als je twijfelt. Daarnaast zijn er ook modellen met hittebestendige handvatten, zodat je ze sneller kunt verplaatsen tijdens of vlak na het frituren. Sommige modellen hebben zelfs een buitenkant die koel blijft. Hier kun je bij je aankoop extra op letten.

Waar let je op bij het kopen van een friteuse?

Als je een friteuse wilt kopen, zijn er genoeg dingen om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld hoe groot deze moet zijn: sta je iedere zondag voor het hele gezin friet te bakken, dan kan je friteuse beter niet te klein zijn. Een ander punt is de geur. Vind je het niet erg om in de schuur te moeten staan bij het bakken? Dan is een geurfilter niet nodig, maar in de keuken natuurlijk wel. Verder is er de vraag hoe vaak je de friteuse gaat gebruiken en waarvoor. Dat bepaalt welke functies en opties je op je friteuse wilt.

De beste friteuse Top 5

Bij het vergelijken van friteuses kan het verder ook heel behulpzaam zijn om wat inspiratie op te doen door te kijken naar wat andere mensen kopen. Daarom hebben we een top 5 van best verkopende friteuses voor je op een rijtje gezet. Deze top 5 geeft een aardig idee van welke modellen het populairst zijn, maar er zit toch nog behoorlijk wat variatie in. Zo vind je er gemakkelijk een model in dat juist goed past bij jouw wensen voor een ideale friteuse.

Beste friteuse | 1 | Fritel Turbo SF 4571 5L

Met deze ruime friteuse van Fritel kun je genoeg frietjes in een keer bakken voor tot wel 5 personen. In de ruime pan van 5 liter kan je namelijk 1.5 kg frietjes in een keer aan. En dankzij het vermogen van 3.200 watt duurt dat ook nog eens lekker kort. Je geniet dus niet alleen sneller van heerlijke frietjes: door de kortere baktijd nemen deze ook nog eens minder vet op, en is het dus gezonder. Voor je het weet, heb je in een handomdraai de lekkerste frietjes en snacks op tafel.

Toebehoren en opties

De Fritel Turbo SF 4571 heeft een ruim mandje om in de binnenpan van 5 liter te passen. Deze sluit je af met het afneembare deksel. Hier zit wel een venstertje in, zodat je goed in de gaten kunt houden of je frietjes al mooi goudgeel zijn, en niet te bruin. Tijdens het frituren wordt de buitenkant warm, dus zorg dat de friteuse op een goede plek staat: deze kun je tijdens het bakken namelijk niet verplaatsen. Die plek mag trouwens gerust in de keuken zijn, want door het geurfilter voorkom je dat de bakluchtjes zich door je huis verspreiden.

Bedienings- en gebruiksgemak

Als je de frituurpan hebt aangezet en de gewenste temperatuur hebt ingesteld, hoef je alleen maar te wachten tot de olie of het vet warm genoeg is. Dat zie je wanneer het temperatuurlampje gaat branden. Als het zover is, kun je bakken. Het instellen van de gewenste temperatuur doe je overigens met de handige en duidelijke draaiknop bovenop, waar je ook ziet welke temperatuur voor welk soort voedsel geschikt is. Wel moet je zelf de baktijd in de gaten houden.

Onderhoud

De Fritel Turbo SF 4571 5L heeft een koude zone onderin. Dit voorkomt dat kruimels, die altijd achter zullen blijven, gaan aanbranden. Daardoor blijft het frituurvet langer goed en hoef je het minder vaak te verversen. Dit moet je zelf in de gaten houden. Als je de olie of het vet gaat verversen, kun je de binnenpan uitnemen voor reiniging. Deze is vaatwasmachinebestendig. Ook het mandje, de deksel en de buitenste behuizing (zonder elektronica en verwarmingselement) kunnen gewoon in de vaatwasser. Zo is het schoonhouden van deze friteuse een fluitje van een cent.

Belangrijkste kenmerken van de Fritel Turbo SF 4571 5L

 • Vermogen: 3.200 watt
 • Temperatuurstanden: 150, 170, 180 en 190°C voor verschillende ingrediënten
 • Inhoud van 5 liter voor een maximum lading van 1.5 kg
 • Kijkvenster om de bereiding in de gaten te kunnen houden
 • Geurfilter om bakluchtjes tegen te gaan
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste friteuse | 2 | Princess Double Black Fryer

Til frituren naar een hoger niveau met de Princess Double Black Fryer. Deze friteuse beschikt namelijk over twee pannen, zodat je nooit meer naar de snackbar hoeft als je tegelijk frietjes en snacks wilt. Deze maak je nu gewoon zelf naast elkaar klaar, zonder te hoeven wachten. Je kunt de temperatuur van de pannen ook onafhankelijk van elkaar instellen, zodat je alles met alles, wat je maar kunt frituren, kunt combineren. Vanaf nu wordt ieder feestje bij jou genieten van heerlijke warme snacks en knapperige, goudgele frietjes voor de echte liefhebber.

Toebehoren en opties

De twee pannen zijn afzonderlijk te bedienen en hebben elk hun eigen mandje. Iedere pan heeft een eigen mandje, zodat je ze tegelijk kunt gebruiken. Dat is ook handig als je minder te frituren hebt: dan gebruik je maar een pan in plaats van allebei. De pannen hebben een ingebouwd veiligheidsfilter, dat spetteren van de hete olie tegengaat. Na het frituren beschermen de afneembare deksels tegen stof. Een geurfilter ontbreekt, dus als je liever geen bakluchtjes hebt, kun je deze uitgebreide friteuse het beste kwijt in de schuur.

Bedienings- en gebruiksgemak

Maak je geen zorgen over het in de gaten houden van twee afzonderlijke pannen. Iedere pan heeft een afzonderlijk regelbare temperatuur en door een indicatielampje zie je of deze al op de gewenste temperatuur is. Je moet wel zelf aan de juiste baktijden denken, want er zitten geen timers op. Het is door de afzonderlijke regeling heel makkelijk kiezen of je maar een, of allebei de pannen gebruikt. Aansluiten doe je wel op dezelfde stekker, dus je hebt maar één vrij stopcontact nodig.

Onderhoud

Twee afzonderlijke pannen betekent wel dubbel het onderhoud. Maar dat is geen groot probleem bij de Princess Double Black Fryer, want alle onderdelen zijn afzonderlijk uitneembaar: deksels, mandjes, binnenpannen en verwarmingselementen. Zo kun je ze gemakkelijk schoonhouden. Deksels, mandjes en binnenpannen kun je trouwens gewoon in de vaatwasser doen. In de praktijk zul je wel eens maar een pan gebruiken in plaats van twee. Houdt hier rekening mee bij het tijdig vervangen van de olie of het vet.

Belangrijkste kenmerken van de Princess Double Black Fryer

 • Twee pannen om tegelijk bijvoorbeeld friet en snacks te kunnen frituren
 • Vermogen: 2×1.800 watt
 • Temperatuurstanden: 70, 90, 110, 130, 150, 170 en 190°C voor een grote variatie in mogelijkheden
 • Inhoud van 2×3 liter voor een maximum lading van 2×2 kg
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste friteuse | 3 | Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191

Bak je het allerliefst kroketten en bitterballen in je friteuse? Heerlijke snacks, maar het paneermeel dat vrijkomt, blijft achter in je frituurvet en kan gaan aanbranden. Dit zorgt niet alleen voor nare aanbakluchtjes, maar ook voor een bijsmaak. Om niet na iedere bakbeurt je olie te hoeven vervangen, heeft deze friteuse van Tefal een extra filter om zo veel mogelijk paneermeel op te kunnen vangen. Bovendien zit er onderin de pan een koude zone, waardoor eventueel achtergebleven kruimeltjes toch niet meteen gaan aanbranden.

Toebehoren en opties

Deze frituurpan blinkt uit doordat onder het mandje een makkelijk uitneembaar filter zit om kruimeltjes en paneermeel uit het vet te kunnen scheppen. Dit filter heeft een eigen handvat, dat ergonomisch onder het handvat van het mandje valt. Zo kun je die kruimels meteen na het frituren al uitscheppen en weggooien. Aan de zijkant van de friteuse zitten twee hittebestendige handvatten om hem tijdens het bakken te kunnen verzetten. Pas wel op, want de buitenkant kan heet zijn.

Bedienings- en gebruiksgemak

Weet je nooit hoe lang precies je frietjes in het vet moeten? Deze friteuse helpt je een handje met een digitale timer bovenop. Die lees je dankzij het heldere lcd-scherm goed af tijdens het bakken. En met de handige draaiknop stel je de Filtra Pro Inox & Design FR5191 friteuse zo in op een andere temperatuur. Handig voor als je bijvoorbeeld vis of kip wilt frituren. Door het kijkvenster in het deksel kun je het bakproces trouwens ook goed in de gaten houden.

Onderhoud

Na ieder gebruik schep je heel eenvoudig de kruimels en resten uit deze friteuse. Je tilt het speciale filter er net zo gemakkelijk uit als het mandje met frieten. Daardoor voorkom je dat je vet of olie snel vies wordt, en doe je er dus veel langer mee. Maar dan nog moet je het af en toe vervangen. Gelukkig is de binnenpan makkelijk uitneembaar. Deze kun je, als je de olie hebt weggegoten, gelijk in de vaatwasser zetten. Net als het deksel, mandje en kruimelfilter.

Belangrijkste kenmerken van de Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5191

 • Vermogen: 3.000 watt
 • Temperatuurstanden: 150, 160, 170, 180 en 190°C voor verschillende ingrediënten
 • Inhoud van 4 liter voor een maximum lading van 1.3 kg
 • Timer en kijkvenster zodat je alles precies goed kunt bereiden
 • Geurfilter om bakluchtjes tegen te gaan
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste friteuse | 4 | Tefal Filtra One FF1621

De Tefal Filtra One FF1621 is een elegante friteuse waarmee je heel gemakkelijk de lekkerste snacks en frietjes kunt frituren. Deze ronde friteuse is heerlijk ruim, zodat je voor het hele gezin tegelijk kunt bakken. Zo heb je snel een lekker frietje op tafel voor iedereen. En daarvoor hoef je niet naar de schuur, want dankzij het geurfilter verspreidt de Filtra One FF1621 friteuse geen nare luchtjes in huis. Hij kan dus gewoon in de keuken terecht. Wees niet bang om hem per ongeluk aan te raken, want de buitenkant blijft koel.

Toebehoren en opties

Tefal heeft een gepatenteerd slimmigheidje in een aantal friteuses, waaronder de Filtra One FF1621, verwerkt: een extra filter onder het mandje om kruimels en restjes op te vangen. Als je bijvoorbeeld vaak gepaneerde snacks, zoals kroketten, bakt, laten kruimeltjes en korrels paneermeel los en bakken aan in de olie. Dat zorgt voor een vervelende bijsmaak en hierdoor moet je vaker de olie vervangen. Maar dankzij het filter en de koude zone onderin, behoren aangebrande restjes tot het verleden.

Bedienings- en gebruiksgemak

Veel rechthoekige friteuses hebben een paneel met bedieningsknop en indicator bovenop. Dat is handig, maar niet zo elegant. Deze ronde friteuse van Tefal heeft in plaats daarvan een schuifknop aan de zijkant om de temperatuur in te stellen. Deze temperaturen hebben duidelijke pictogrammen om aan te geven voor welke ingrediënten ze bedoeld zijn. Ook de aan-uitschakelaar en het temperatuurlampje zitten aan de zijkant. Het mandje til je uit het vet met het fraaie, inklapbare handvat dat mooi verzinkt in de behuizing.

Onderhoud

Ook al heb je een filter om na iedere keer restjes uit het vet te verwijderen, de Filtra One FF1621 friteuse is ook niet vrij van onderhoud. Gelukkig kun je het deksel en het mandje gewoon in de vaatwasser doen. Het deksel is namelijk volledig afneembaar, zodat je de vaste binnenpan goed schoon kunt maken, of oud frituurvet af kunt gieten. Maar tijdens gebruik zit het deksel vast aan een scharnier, zodat deze friteuse toch erg handig in het gebruik is.

Belangrijkste kenmerken van de Tefal Filtra One FF1621

 • Vermogen: 1.900 watt
 • Temperatuurstanden: 150, 160, 170, 180 en 190°C voor verschillende ingrediënten
 • Inhoud van 2.1 liter voor een maximum lading van 1.2 kg
 • Kijkvenster om de bereiding in de gaten te kunnen houden
 • Geurfilter om bakluchtjes tegen te gaan
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Beste friteuse | 5 | Inventum GF431S

Zoek je een friteuse die rechttoe, rechtaan de lekkerste snacks en knapperige frietjes kan bakken? De Inventum GF431S is een compact apparaat waarmee je in een handomdraai kunt frituren. Je kunt er genoeg in kwijt om voor 3-4 personen tegelijk frietjes te kunnen bakken. Lang wachten hoeft niet, want dankzij het vermogen van 2.200 watt is de friteuse snel warm en zijn je snacks of frieten snel klaar. Zet hem wel op de juiste plaats voor je begint met bakken, want de handgrepen en buitenkant worden heet.

Toebehoren en opties

De Inventum GF431S friteuse heeft een handig uitneembaar mandje in een compacte behuizing. Deze behuizing sluit je af met een afneembaar deksel, als je de friteuse niet gebruikt. Zo komt er geen stof in het vet. Het is een uitstekende friteuse die niet veel plaats inneemt, voor als je af en toe een portie friet of een paar bitterballen wilt frituren. Houdt er wel rekening mee dat de Inventum GF431S niet over een geurfilter beschikt en dus misschien beter in de schuur kan staan.

Bedienings- en gebruiksgemak

Op het grote en duidelijke bedieningspaneel bovenop zet je de Inventum GF431S op de gewenste temperatuur. Dat hoeft niet per se 190°C te zijn voor frietjes, want je kunt ook voor een lagere temperatuur kiezen, bijvoorbeeld voor groente, snacks of kip. Welke temperatuur je ook kiest, je ziet meteen wanneer de friteuse warm genoeg is dankzij het indicatielampje. Tijdens het bakken moet je wel zelf de tijd in de gaten houden, want er zit geen timer op. Maar omdat het een open friteuse is, kun je wel zelf de staat van je frietjes en snacks in de gaten houden.

Onderhoud

Het onderhoud is waar deze compacte friteuse nog meer uitblinkt. Niet alleen kun je alle onderdelen erg gemakkelijk uit elkaar halen, ook kan bijna alles in de vaatwasser. Het verwarmingselement en de elektronica natuurlijk niet, maar verder kun je niet alleen de uitneembare binnenpan, het deksel en mandje in de vaatwasser zetten, maar ook de complete behuizing. Schoonmaken en -houden van de Inventum GF431S is dus heel makkelijk.

Belangrijkste kenmerken van de Inventum GF431S

 • Vermogen: 2.200 watt
 • Temperatuurstanden van 140, 150, 160, 170, 180 en 190°C voor veel variatie
 • Inhoud van 3 liter voor een maximum lading van 0.5 kg
 • Makkelijk uit elkaar te halen en (in de vaatwasser) te reinigen
 • Indicatorlampje om aan te geven wanneer de friteuse op gebruikstemperatuur is

Bekijk de actuele aanbiedingen bij onderstaande webshops