Top 5 best verkochte hetelucht friteuses

Best verkochte hetelucht friteuses - Inventum GF254HLD HeteluchtfriteuseBeste Airfryer Top 5 | Lekker, gezond en gemakkelijk eten wil iedereen wel. Maar meestal moet je bij de avondmaaltijd kiezen voor het een of het ander: een gezonde maaltijd kan veel tijd kosten, en lekker snel frietjes en snacks bakken is, door de verzadigde vetten die je ermee binnenkrijgt, niet altijd even gezond. Maar met een hetelucht friteuse, ook wel Airfryer genoemd, wordt het een stuk gemakkelijker om lekker, snel en gemakkelijk allerlei gerechten klaar te maken. En dat niet alleen: door de bereiding met hete lucht bevat je eten veel minder vet. Het is dus nog gezonder ook! Hier lees je meer over deze nieuwe trend en over de vijf best verkochte Airfryers.

Hetelucht / Airfryer of friteuse op olie en vet?

Gefrituurde snacks en zelf gebakken frietjes zijn erg lekker voor af en toe. Jammer genoeg zijn ze ook erg vet, en voelen veel mensen zich schuldig als ze gefrituurde etenswaren eten. Maar dat hoeft nu niet meer, want dankzij de nieuwe keukentrend – hetelucht friteuses – bak je zelfs frietjes en diepvriessnacks met heel weinig, of zelfs zonder olie. Veel gezonder dus! Daarnaast zijn hetelucht friteuses (ook wel Airfryers genoemd) veel makkelijker schoon te maken, en heb je veel minder last van bakluchtjes. Je hoeft ze dus niet, zoals een friteuse op vet, naar de schuur te verbannen.

Kwaliteit in friet bakken

Een bezwaar dat je misschien wel eens hoort voor een hetelucht friteuse, is dat je er nooit zulke lekkere frietjes in kunt bakken als in een traditionele frituurpan op olie of vet. Het is zeker zo dat sommige modellen in diverse tests minder scoren op dit onderdeel. Als je echter de frietjes in een hetelucht friteuse regelmatig omschept, worden ze veel gelijkmatiger verwarmd en blijven ze allemaal even krokant. Dit kan helpen als je niet helemaal tevreden bent over de kwaliteit van de frietjes van jouw Airfryer. Je kunt ook kiezen voor verse, zelfgemaakte frietjes, of voor ovenfrietjes. Deze worden gegarandeerd lekker in een Airfryer.

Variëren met een hetelucht friteuse

Door de bereiding met hete lucht, in plaats van bakken in olie of vet, kun je veel meer soorten gerechten klaarmaken in een hetelucht friteuse. Dankzij een boel accessoires en bereidingsmogelijkheden, kun je er in frituren, grillen, braden en bakken. Dat zorgt ervoor dat je in een hetelucht friteuse bijvoorbeeld ovenfrietjes, diepvriesfriet en snacks kunt klaarmaken. Maar ook grill- of braadgerechten met vis, vlees, kip en groente behoren tot de mogelijkheden. En als je van bakken houdt, is het ook een goede aanwinst: in een handomdraai maak je er lekkere brownies, koekjes of andere zoete deegwaar in klaar.

Verschil tussen een Aerofryer en heteluchtoven

Een hetelucht friteuses neemt dus meer keukenfuncties over dan alleen frietjes en snacks frituren. Maar kan deze zich meten met bijvoorbeeld een echte oven? Dat hangt er een beetje van af hoe je het aan wilt pakken. Een oven kan bijvoorbeeld veel groter zijn, en veel keukens beschikken al over een inbouwmodel. Maar een oven is ook lastig schoon te maken. Dan is een hetelucht friteuse een prima alternatief om bijvoorbeeld af en toe lekkere muffins of brownies in te bakken. Of je doet er snel een paar afbakbroodjes in.

Schoonhouden van je hetelucht friteuse

Een friteuse op olie of vet vraagt het nodige onderhoud. Je moet allereerst goed bijhouden hoe vaak je de olie of het vet gebruikt en dit op tijd vervangen. Een tijdrovend en bewerkelijk klusje, waar je niet altijd zin in hebt. Daarnaast moet je de onderdelen van de friteuse ook schoonmaken: binnenpan, mandje, verwarmingselement en ook de buitenkant. Schoonmaken van een hetelucht friteuse gaat een stuk sneller. Olie of vet zit er niet in, dus na gebruik kun je iedere keer de vieze onderdelen in de vaatwasser zetten. Zo ben je snel klaar voor een volgende, lekkere maaltijd.

Aanschafkosten en gebruikskosten

Een hetelucht friteuse kost meestal iets meer in aanschaf dan een traditionele frituurpan op olie of vet. Je koopt dan ook een materiaal dat eten gezonder klaarmaakt en meer kan. Maar er is nog een reden om te kiezen voor hete lucht: Na de aanschaf heb je er in principe geen kosten meer aan. Bij een frituurpan die met olie of vet werkt moet je regelmatig nieuwe frituurolie of frituurvet kopen. Je hebt er dus tijdens het gebruik kosten aan, die je eigenlijk zou moeten optellen bij de aanschafkosten voor een eerlijkere vergelijking.

Capaciteit: voor hoeveel personen?

Naast de diverse mogelijkheden die de verschillende friteuses hebben, is het ook erg belangrijk om op de capaciteit te letten. De bereidingstijd van een hetelucht friteuse is namelijk altijd nog een stuk langer dan van een frituurpan met vet, tot wel twee keer zo lang. Dan is het fijn als je in een keer alles kunt klaarmaken, en niet in twee keer hoeft te frituren. Er zijn allerlei groottes verkrijgbaar, van kleine modellen geschikt voor 2 tot 3 personen, tot grote pannen waar je voor meer dan 5 personen tegelijk frietjes in kunt bakken.

Airfryer, Aerofryer of ActiFry: wat is het verschil?

Een gangbare benaming voor hetelucht friteuses is Airfryer. Dit is echter ook de naam die Philips aan haar modellen heeft gegeven, dus andere merken mogen die niet gebruiken. Daarom kom je ook benamingen als Aerofryer, van Princess, en ActiFry, van Tefal, tegen. Inventum noemt de modellen overigens gewoon heteluchtfriteuse. Al deze apparaten werken volgens hetzelfde principe: hete lucht wordt door een binnenkamer gecirculeerd, zodat het eten gelijkmatig verwarmd wordt. De manier waarop verschilt echter wel tussen de verschillende productlijnen. Vaak heeft de fabrikant hier een gepatenteerde techniek voor ontwikkeld, zoals de Rapid Air- en Twin TurboStar-technologieën van Philips.

Beste heteluchtfriteuse | Koophulp: de top 5

Als je je gaat oriënteren op de aanschaf van een hetelucht friteuse, zie je al snel dat er een grote variatie is in merken en modellen. Welke moet je dan kopen en wat is de beste Airfryer? Naast een inventarisatie van je wensen en de verschillende mogelijkheden (en afmetingen), kan het een grote hulp zijn als je kijkt naar welke modellen het populairst zijn. Daarom hebben we hier een top 5 best verkochte hetelucht friteuses samengesteld. Door de modellen daarin te vergelijken, krijg je genoeg inspiratie om zelf de juiste hetelucht friteuse te vinden voor in jouw keuken.

Beste Airfryer | 1 | Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Zwart

De Avance Airfryer XXL HD9650 is zo’n beetje het vlaggenschip onder de Airfryers van Philips. Met een laadvermogen van 1.4 kg kun je er voor 5 tot 6 personen tegelijk friet in bakken, of een hele kip grillen. De Avance XXL HD9650 behoort tot de laatste generatie Airfryers, en beschikt over de zeer efficiënte Twin TurboStar technologie voor luchtcirculatie. Zo is het apparaat in een mum van tijd opgewarmd, en je eten lekker snel klaar. Bovendien worden vet en vocht bijna helemaal afgevoerd, voor een knapperig en gezonder resultaat.

Toebehoren en opties

Philips levert deze XXL Airfryer in een aantal variaties. Bij de verschillende uitvoeringen krijg je er accessoires bij, die een bepaalde bereiding makkelijk maken. Zo wordt de HD9654/90 geleverd met een grillplaat en de HD9652/90 met een panverdeler, om twee gerechten tegelijk klaar te kunnen maken in de pan. Deze accessoires zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar. Naast deze handige uitbreidingen, beschikt dit topmodel Airfryer over handigheidjes zoals een warmhoudfunctie, QuickClean-mand en snelkeuze programma met 5 kookprogramma’s. Na gebruik schakelt de Airfryer zichzelf uit, en kun je het snoer in het ingebouwde opbergvak doen om het apparaat netjes op te bergen.

Bedienings- en gebruiksgemak

Het instellen van de Avance XXL HD9650 is een fluitje van een cent, dankzij het digitale aanraakscherm. Hier kies je zelf tijd en temperatuur, of maak je een selectie uit 5 voorgeprogrammeerde instellingen voor verschillende types eten. Als het “klaar voor gebruik” signaal afgaat na kort opwarmen, kun je het eten erin doen en bakken maar. Tijdens de bereiding kun je, voor een optimaal resultaat, af en toe de pan uit de Airfryer halen en het eten omscheppen. Het hangt natuurlijk van het gerecht af hoe vaak dit nodig is.

Onderhoud

De binnenpan en accessoires van de Avance XXL HD9650 zijn vaatwasmachinebestendig. Als je klaar bent met koken, zet je die dus gewoon in de vaatwasser. De QuickClean-technologie betekent dat etensrestjes niet aankoeken of aanbakken in de pan. Het schoonmaken van deze Airfryer kost dus weinig tijd. Zo houd je hem continu perfect schoon, wel zo fijn voor lekkere maaltijden, keer op keer.

Belangrijkste kenmerken van de Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Zwart

 • Vermogen: 2.225 watt
 • Temperatuur: variabel instelbaar tot 200°C
 • Inhoud van 3.5 liter
 • Maximum lading van 1.4 kg
 • Digitaal aanraakscherm voor bediening
 • Warmhoudfunctie

Beste Airfryer | 2 | Philips Avance Airfryer XL HD9240/90

Hoewel de Avance Airfryer XL HD9240/90 van Philips zo’n 200 gram minder capaciteit heeft dan zijn grote broer, de HD9650, is het nog altijd een zeer geliefde hetelucht friteuse. Geen wonder, want je bakt er heerlijke frietjes, snacks of maaltijden mee voor 3 tot 4 personen, met een minimum aan olie. Dankzij de Rapid Air technologie wordt de lucht efficiënt door de ruimte gecirculeerd en alles gelijkmatig gaar. De fraaie behuizing staat mooi op ieder aanrecht en dankzij de Coolwall-technologie kun je hem gewoon aanraken, ook al wordt hij tot wel 200°C heet van binnen.

Toebehoren en opties

De behuizing van de HD9240/90 XL is even groot als van de HD9650/90 XXL, maar de binnenpan is iets kleiner. De accessoires zijn dus niet altijd uitwisselbaar. Gelukkig zijn er ook voor de HD9240/90 ruim voldoende accessoires om de mogelijkheden nog meer uit te breiden. Niet dat deze beperkt zijn om mee te beginnen: Deze hetelucht friteuse is meteen al geschikt om te frituren, grillen, bakken en braden. Inspiratie voor recepten haal je uit het meegeleverde receptenboekje. Deze zijn samengesteld door een heuse chef van Philips, speciaal voor de Airfryer.

Bedienings- en gebruiksgemak

Op de voorkant, bovenaan, zit een helder en duidelijk bedieningspaneel met aanraakscherm. Dit kun je ook met vette vingers bedienen tijdens het kokkerellen, en met een doekje of papiertje schoonvegen. Hier stel je de gewenste temperatuur in en bereidingstijd. Een rijtje handige pictogrammen naast het bedieningspaneel geven je een idee hoe lang en hoe warm verschillende ingrediënten bereid moeten worden. En als je een speciaal recept bereidt, vind je de juiste tijden in het receptenboekje, of in de handige NutriU-app die je op je smartphone kunt installeren.

Onderhoud

De verwijderbare lade is voorzien van een antiaanbaklaag, zodat etensrestjes geen kans maken. Bovendien kun je deze, net als de mand, gewoon in de vaatwasmachine doen. Zo maak je ze snel en gemakkelijk schoon na het eten. De rest van het apparaat kun je gewoon afnemen met sop en/of een nat doekje, of keukenpapier. Zo blijft je Philips Airfryer altijd lekker schoon. Als je de friteuse tussen het bakken door wilt opbergen om plek vrij te maken op je aanrecht, kan dat ook. Door het speciale, geïntegreerde opbergvak kun je het snoer netjes wegbergen.

Belangrijkste kenmerken van de Philips Avance Airfryer XL HD9240/90

 • Vermogen: 2.100 watt
 • Temperatuurstanden: 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, en 200°C
 • Inhoud van 3 liter
 • Maximum lading van 1.2 kg
 • Coolwall-behuizing voor een koele buitenkant

Beste Airfryer | 3 | Inventum GF254HLD heteluchtfriteuse

De Inventum GF254HLD is een echte allrounder onder de heteluchtfriteuses. Hij kan alles wat andere modellen ook kunnen en is ook nog eens voordelig geprijsd. Bakken, frituren, grillen en roosteren gaat met hete lucht en een klein beetje olie voor verse ingrediënten, die allemaal een lekker krokant korstje krijgen. En je kunt twee afzonderlijke gerechten tegelijk klaarmaken in de ruime binnenpan, want je krijgt er een handige verdeler bij geleverd. De GF254HLD is heet vanbinnen, maar koel van buiten en mag dus best op het aanrecht staan.

Toebehoren en opties

Standaard wordt de GF254HLD met een verdeler geleverd. In de ene helft van de pan kun je dus bijvoorbeeld frietjes of aardappelpartjes doen, terwijl je groente, kip of snacks in de andere helft klaarmaakt. Maar je kunt natuurlijk ook frietjes in de hele pan doen, zodat je meerdere mensen een lekker bordje kunt voorzetten. Je zult al snel de vele mogelijkheden en voordelen van het koken met een hetelucht friteuse ontdekken als je de Inventum GF254HLD in huis haalt. Voor eventuele inspiratie heeft Inventum ook een receptenboek samengesteld, met heel veel lekkere en gezonde gerechten die je zo klaar kunt maken in deze heteluchtfriteuse.

Bedienings- en gebruiksgemak

Eenvoud en gemak staan centraal bij het frituren en bakken met de GF254HLD. Het mooie blauwzwarte display laat in duidelijke lcd-cijfers de temperatuur en resterende tijd zien. Deze kun je met helder verlichte tiptoetsen instellen en aanpassen. Je hoeft in principe niets te doen voor het koken dan te wachten, maar om een optimaal kookresultaat te bereiken, kun je af en toe de mand uitnemen en het eten schudden of even omscheppen. Zo wordt het eten overal gelijkmatig gaar en krokant.

Onderhoud

Door de stevige anti-aanbaklaag zal je eten geen vervelende restjes achterlaten in de pan of in het mandje. Bovendien doe je de binnenpan en het frituurmandje na gebruik in de vaatwasser voor een snelle en grondige schoonmaakbeurt. Deze Inventum hetelucht friteuse is dus een stuk gemakkelijker in het onderhoud dan een friteuse of een heteluchtoven. Ook kun je de GF254HLD makkelijk opbergen als je deze niet gebruikt. Handig als je de weinige ruimte op je aanrecht graag efficiënt gebruikt.

Belangrijkste kenmerken van de Inventum GF254HLD heteluchtfriteuse

 • Vermogen: 1.500 watt
 • Temperatuurstanden: 80, 110, 140, 160, 180 en 200°C
 • Inhoud van 2.5 liter
 • Maximum lading van 0.8 kg

Beste Airfryer | 4 | Philips Avance Collection HD9643/10 Airfryer

De HD9643/10 Airfryer is een interessante optie in de Avance Collection van Philips voor als je maar met z’n tweeën of drieën bent. Het laadvermogen van 800 gram is dan meer dan genoeg om porties knapperige friet of lekkere hapjes in klaar te maken. Vergelijkbare modellen uit de Viva serie Airfryers zijn iets compacter, maar missen het handige aanraakscherm en de vele opties van de Avance Collection. Het is dus een goede keuze als je een kleine maar toch luxe Philips Airfryer zoekt.

Toebehoren en opties

Deze Philips HD9643/10 behoort tot de kleinste van de Avance Collection Airfryers. Hij biedt echter wel alle voordelen van deze productlijn, zoals de nieuwe TurboStar-technologie en een keuzemenu met 4 vooringestelde kookprogramma’s. Bovendien zijn er ook voor de HD9643/10 Airfryer allerlei accessoires waarmee bakken, braden, grillen en frituren nog gemakkelijker en leuker wordt. Op de grillplaat maak je lekkere stukjes vlees of vis en met een keuze aan speciale bakvormen maak je in een handomdraai de lekkerste zoete hapjes met deeg.

Bedienings- en gebruiksgemak

Net als andere Airfryers in de Avance Collection heeft ook de HD9643/10 een digitaal scherm waarop je duidelijk de temperatuur en timer kunt aflezen. Met de duidelijke druktoetsen, die goed te bedienen zijn, kun je deze handmatig instellen, of kiezen uit een aantal kookprogramma’s. Welke instellingen je nodig hebt, kun je gerust aan de Philips Chef vragen: in het bijgeleverde receptenboekje vind je de meest gangbare bereidingstijden, en een grote hoeveelheid inspirerende recepten. Daarnaast kun je de handige NutriU-app op je telefoon downloaden. Zo heb je allerlei handige informatie direct bij de hand tijdens het koken.

Onderhoud

De binnenpan, het mandje en de accessoires van de Philips HD9643/10 Airfryer kun je gemakkelijk uitnemen om ze schoon te maken. Ze zijn ook vaatwasmachinebestendig, dus als je een vaatwasser hebt, kost het schoon houden van je Airfryer je haast geen moeite. Dat is nog eens wat anders dan een friteuse met olie of vet schoon en vers houden! De buitenkant kun je met een doekje afnemen en tussen het gebruik door kun je deze hetelucht friteuse netjes opbergen in een kastje of in de kelder.

Belangrijkste kenmerken van de Philips HD9643/10 Airfryer Avance Collection Air

 • Vermogen: 1.425 watt
 • Temperatuurstanden: 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200°C
 • Inhoud van 2.2 liter
 • Maximum lading van 0.8 kg
 • Digitaal scherm met druktoetsen
 • Coolwall-behuizing blijft koel aan de buitenkant

Beste Airfryer | 5 | Princess Digital Family Aerofryer XXL

Een hetelucht friteuse voor het hele gezin, die ook nog eens heel compleet geleverd wordt, hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat bewijst Princess met de Digital Family Aerofryer XXL. Deze ruime Aerofryer kan 1.5 kg frietjes in een keer bakken, zodat niemand op een bordje lekkere frietjes hoeft te wachten. Verder heeft deze moderne hetelucht friteuse alle mogelijkheden die je van zo’n apparaat mag verwachten: je kunt er ook in braden, bakken en grillen. Princess maakt de luxe en het gemak voor iedereen toegankelijk met deze voordelige en uitgebreide Aerofryer XXL.

Toebehoren en opties

Met de juiste accessoires kun je deze hetelucht friteuse eenvoudig omtoveren in een bakoven of grill. Maak je graag je eigen brood, muffins, brownies of taarten? Geen enkel probleem, met de Princess Digital Family Aerofryer XXL heb je geen aparte oven meer nodig. De accessoires die je los of als combinatie kunt verkrijgen voor bij deze Aerofryer, passen allemaal handig in de uitneembare baklade. En ze zijn ook nog eens geschikt voor in de vaatwasmachine, zodat schoonmaken extra makkelijk is.

Bedienings- en gebruiksgemak

Een Aerofryer van Princess kun je gerust in de keuken neerzetten, want hij geeft bijna geen geurtjes of hitte af. Maar voor een optimale luchtcirculatie is het een goed idee om een kleine ruimte rondom vrij te houden: zo’n 10 cm. Als de luchtaan- en afvoer ongehinderd kan plaatsvinden, bereik je het beste resultaat. Princess Aerofryers beschikken over een menu met 7 vooringestelde programma’s. Zo kies je gemakkelijk de temperatuur en de bereidingstijd die passen bij het gerecht dat je op dat moment klaarmaakt.

Onderhoud

Als je opziet tegen het schoonmaken van keukenapparaten, hoef je je met de Princess Digital Family Aerofryer XXL geen zorgen te maken. Sowieso neemt dit apparaat veel functies over van friteuse, multicooker en oven, zodat die niet apart vies worden. Maar het schoonmaken is ook veel eenvoudiger: na gebruik neem je alle vieze onderdelen uit en was je die met de hand af, of zet je ze in de vaatwasser. Zo blijft de nieuwe ster onder je keukenapparaten steeds lekker schoon voor het volgende gebruik.

Belangrijkste kenmerken van de Princess Digital Family Aerofryer XXL

 • Vermogen: 1.800 watt
 • Temperatuur: regelbaar van 80 to 200°C
 • Inhoud van 5.2 liter
 • Maximum lading van 1.5 kg
 • Helder digitaal display met soft touch bedieningsknoppen
 • 7 vooraf ingestelde programma’s die je via het menu kiest
 • Automatische uitschakeling na gebruik