Wat kun je maken in een airfryer?

Wat kun je maken in een airfryer?

Als je een airfryer aan hebt geschaft, is dit vaak omdat je een gezondere maaltijd wilt hebben. Maar wat kun je  maken in een airfryer? Veel mensen gebruiken het apparaat echter alleen voor friet, terwijl er veel meer mogelijkheden mee zijn. Het is namelijk mogelijk om complete maaltijden te maken met het apparaat, waardoor je helemaal niet meer hoeft te koken maar met een enkele druk op de knop jouw maaltijd kunt laten bereiden. Zelfs de beste frituurpannen hebben deze mogelijkheden niet. Onderstaande voorbeelden geven aan welke mogelijkheden je hebt met jouw nieuwe aankoop.

Friet, snacks en aardappels

Is een airfryer gezond is een vaak gestelde vraag. De meest voor de hand liggende gerechten voor de airfryer zijn friet en snacks. Deze worden gemaakt zonder toevoeging van frituurvet of olie, waardoor het een gezondere variant wordt. Je kan het vergelijken met ovenvarianten, maar dan houd je de knapperigheid. Daarnaast heb je er eigen producten voor, zodat je geen bleke frikandellen eraan overhoudt. Echter kun je ook aardappelen bakken met de airfryer. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf te schillen en te snijden, maar ook om de voorgesneden varianten te pakken. Door te experimenteren kom je altijd tot de meest verrassende maaltijden, welke een stuk gezonder zijn dan uit de pan.

Vlees, vis en groenten

Alle hetelucht friteuses hebben niet alleen een frituurstand, maar ook een grill- of bakstand. Hierdoor kun je ook groenten, vis en vlees met de airfryer klaarmaken. Je krijgt hierdoor een complete maaltijd, waardoor je niet in de weer hoeft met meerdere gaspitten. Je kunt hiervoor alle soorten gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de temperatuur op de juiste manier instellen en veel airfryers helpen jou er ook bij door de automatische programma’s die er op het keukenapparaat te vinden zijn. Mochten deze programma’s niet op jouw model zitten, dan moet je goed opletten dat je de airfryer niet te warm zet. Je wilt immers geen droog stuk vlees of vis hebben.

Gebak maken met de airfryer

Wat kun je maken in een airfryer? - Tefal Easy Fry Compact EY3018Gebak komt in veel verschillende soorten en maten. Veel airfryers hebben hiervoor een apart receptenboek en de bijbehorende bakvormen, zodat je altijd een taart, cake of oliebollen kunt maken. Het is afhankelijk van de maat van het apparaat en de bakvorm hoe groot deze kunnen worden en voor hoeveel personen je een taart zou kunnen maken. De taarten worden echter wel altijd iets kleiner dan de oven, doordat er minder ruimte beschikbaar is. Voor een snel gebak is het echter uitermate geschikt en kun je genieten van ene lekker stukje appeltaart.

De oliebollen bak je normaal gesproken met veel vet. Het resultaat: een sompige bal waar het vet uit komt lopen als je er een hap in neemt. Met de heteluchtfriteuse kun je dit voorkomen. Je moet hiervoor wel een oliebollenmix hebben die geschikt is voor een oven en het recept gebruiken dat bij een airfryer hoort. Anders loop je het risico dat je slap deeg krijgt en de oliebollen niet mooi zullen rijzen. Wanneer je de bollen gemaakt hebt, kun je ze sprayen met olie om een knapperige laag te krijgen. Voor de rest heb je gewoon een gezondere variant van de oliebol voor de feestdagen.